Виктор Андонов в ефира на Bloomberg TV: "Изкуственият интелект ще допринесе за демократизацията на услугите във финансовия сектор"

Виктор Андонов в ефира на Bloomberg TV: "Изкуственият интелект ще допринесе за демократизацията на услугите във финансовия сектор"
През 2018 година се очаква да настъпят множество положителни промени в приложението на изкуствения интелект, като например навлизането му в сферата на финансовия сектор, което ще подобри демократизацията на този тип услуги.

Това заяви Виктор Андонов, изпълнителен директор на DataArt България, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV. Той коментира изводите от прогнозния доклад на международната консултантска компания DataArt за 2018 г., в който се посочва, че изкуственият интелект, блокчейн технологиите и виртуалната реалност ще са в основата на промените за бизнеса и виртуалното изживяване на потребителите.

"Години наред различните типове инвеститори имаха различни права и нива на обслужване от страна на финансовите организации. Стандартът бе, че инвеститори с над 100 хил. долара не трябваше да чакат с часове на телефонната линия, за да бъдат обслужвани. С навлизането на изкуствения интелект много от тези препоръки, инвестиционни решения, създаване на пакети от акции, могат да се превърнат в автоматизиран процес на базата на вече съществуващи препоръки от финансови анализатори“, коментира Андонов. Според него, това може да се случи чрез анализ на поведението на инвеститорите с алгоритмите на изкуствения интелект, както и чрез анализа на онлайн неструктурираните данни. "Така дори и начинаещи инвеститори ще могат успешно да планират финансовото си бъдеще", допълни той.

"Финансирането става все повече компютърна дейност. Успешна банка, която извършва бизнеса си предимно в офиси и по телефон, е история от преди 20 години. В момента критериите са драстично по-високи. Потребителите искат бързи, елегантни и лесни за употреба цифрови платформи с високо ниво на сигурност и най-вече - такива, които са достъпни на всички устройства", поясни Андонов.

По време на разговора бе дискутирана и ролята на изкуствения интелект и блокчейн технологиите във финансовия сектор, банковите услуги и регулаторните механизми.

Гостът в предаването обясни, че съществуват огромни възможности за внедряването на технологиите, базирани на изкуствен интелект в дейностите, свързани с одит и събиране на данни за доказване, че определени регулационни изисквания са били спазени. Когато всички тези данни се съдържат в блокчейн платформа, една подобна проверка може да бъде направена лесно и дори - дистанционно.

„В момента когато излезе съответната регулация, тя се тълкува, а не дава указание точно как да бъде приложена. Всяка злоупотреба трябва да бъде кодирана и предвидена, а след това се намират начини за заобикалянето й - така наречените „вратички“. Ето защо, въпреки сложната система за регулация, нарушенията не са се понижили съществено. Изкуственият интелект, от своя страна, обработвайки и анализирайки големи клъстери от финансово поведение, може да открие действия, които изглеждат съмнителни и да ги изпрати за преглед до инспектор или друг експерт от банката“, допълни изпълнителният директор на DataArt България.

Това е второто гостуване на Виктор Андонов в ефира на Bloomberg TV, след като в началото на януари 2018 г. той коментира темата, свързана с блокчейн технологиите и приложението им в различни свери на живот в предаването „В развитие“.