Възможно ли е интернет да убие FM радиото?

29 юни 2017
Възможно ли е интернет да убие FM радиото?
От стрийминг услуги и платформи с музика по заявка до свързаните коли и други IoT устройства – дали традиционното радио отстъпва пред интернет като медия, служеща за дебютиране на нови артисти?

В исторически план FМ радиото винаги е било основен канал за промотиране на нови изпълнители. Въпреки това вече е видимо, че AM и FM станциите се изправят пред неясно бъдеще. Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA) съобщава, че броят на американците, които плащат за стрийминг на музика се е увеличил от 5 милиона през 2011 г. на 22,6 милиона през 2016 г. Проучванията на агенция Edison сочат, че лицата на възраст между 18 и 24 години твърдят, че прекарват повече време в стриймване на музика, отколкото на традиционното радио. Анализаторите във Великобритания прогнозираха, че слушателите на онлайн радиостанции скоро ще преобладават, като същевременно Норвегия стана първата страна, спряла излъчването на FM радиопредаванията през тази година. Традиционните радиостанции губят позиции. Radio 1 на ВВС съобщи за загуба на повече от 2 милиона слушатели за последните пет години, а слушателите на Spotify във Великобритания за пръв път в историята вече надминават броя на тези на Radio 1.

Безспорен е фактът, че все още много хора слушат радио, а съставителите на плейлисти за стрийминг услугите градят музикален вкус у феновете, докато звукозаписните лейбъли изместват фокуса си, така че да се впишат в променящата се среда. FМ радиото е известно с това, че за пускането на дадена песен по радиото обикновено трябват месеци след нейната онлайн поява. С все по-голямата повсеместна конкуренция за слушателите, с хората, които заменят радио говорителите с подкастове и тези, които залагат на богато алтернативно съдържание, предлагано от интерактивните услуги, традиционните станции неминуемо губят от предишната си сила.

Това ли е началото на края за радиото?

Не е задължително. Може би потенциалът за промяна на посоката се крие в консолидирането. Музикалният интернет гигант Pandora, който има 76,7 милиона слушатели и 4,7. милиона платени абонати, но също страда от загуби през последната година и се сблъсква с най-ниската до момента цена на акциите си, току-що получи финансиране от Sirius XM. Не е изключено Sirius XМ да погълне Pandora изцяло, а подобно придобиване със сигурност ще бъде ключово за цялата индустрия и ще даде възможност на традиционните радиа да се задържат в играта.

Най-големият национален радиооператор iHeart се бори с проблемите си след поглъщането през 2008 г. предимно чрез опити да се превърне в дигитален бранд с множество платформи и да намери начини да монетизира онлайн публиката си. Независимо дали тази мащабна инициатива ще успее или ще се провали е много вероятно подходът към нея да намери бъдеща реализация в света на радиото. За традиционните радиостанции инвестирането в мощни музикални интернет услуги, съчетано с технологичен напредък и иновации, могат да се окажат ключът към запазването на тяхното значение в музикалната индустрия.