Управление на риска при пътуване - как технологиите могат да помогнат

29 юни
Управление на риска при пътуване - как технологиите могат да помогнат
Туристическата индустрия е една от най-засегнатите в следствие на разпространението на коронавирусa в световен мащаб. Спадът в пътуванията е драстичен, но въпреки това се очаква раздвижване през третото и четвъртото тримесечие на 2020 г.

Това раздвижване обаче ще бъде съпроводено с редица противоепидемични мерки и рестрикции. В тази статия Майк Кинг, директор „Ключови клиенти“ в глобалната софтуерна компания DataArt, споделя повече за ролята на технологиите в управлението на риска при пътуване и мерките  за сигурност след пандемията, при които високотехнологичните решения ще изиграят ключова роля.

Според проучване на BCD Travel сред 125 мениджъри на компании в сферата на туризма, се очаква известно възобновяване  на потреблението на туристическите услуги и повишаване на броя на пътуванията през третото и четвъртото тримесечие на 2020. Осем от десет запитани смятат, че въпреки пандемията, много хора ще решат да пътуват, както до локации в други градове, така и зад граница.

„След случилото се на 11 септември светът се промени драстично. Станахме свидетели на нови правила за сигурност при използването на въздушен транспорт, завишени изисквания към пътниците и по-стриктни проверки от страна на властите, които са валидни и до момента“, коментира Майк Кинг от DataArt. Според него кризата, породена от Covid-19, ще доведе до също толкова сериозни и дългосрочни промени, както в политиките за сигурност при туристическите услуги, така и в мисленето и поведението на хората. Корпоративните и индивидуални пътувания и насоките за свободно движение ще бъдат адаптирани към тази нова реалност и ще обхванат редица аспекти. Сред тях са начините за извършване на резервации, политиките на контролно-пропускателните пунктове, изискванията за багаж, нови методи за оценка на риска, проследяване на пътниците в реално време и т.н.

Този процес на адаптация ще се въведе в следствие на сегашната ситуация, но ще е начало на нова реалност, целяща по-голяма сигурност и безопасност на пътниците в дългосрочен план.

Технологиите ще изиграят ключова роля в тази трансформация и ще намират все по-сериозно място, както в борбата срещу коронавирусната инфекция, така и като средство за превенция на следващи пандемии от различен характер. Тези мерки ще включват:

  • измерване на температурата на пътниците чрез термокамери с най-високо ниво на прецизност
  • лабораторни устройства за тестове в реално време
  • методи за проверка на наличие на антитела
  • методи за удостоверяване на клинично здрави пациенти чрез дигитални сертификати - например чрез QR код
  • актуална здравна информация и известия в реално време
  • проследяване на контактни лица (чрез мобилни приложения)
  • мобилни инструменти за самообслужване
  • онлайн оценка на риска за здравето в съответната дестинация
  • приложения, даващи информация за специфични за местоназначението регламенти и изисквания, например - мандат на карантинни периоди и рестрикции
  • нови стандарти за скрининг на летища, круизи, гари и т.н.

„Разработването на технологични решения ще се развива, като ще се засили ролята на машинното обучение и изкуствения интелект, които ще имат все по-сериозна функция в търсенето и предлагането на туристически услуги“, смята Кинг. Според него, стремейки се към проактивно управление на риска, туристическите компании ще се стремят да гарантират по-високо ниво на сигурност и безопасност. Компаниите ще се нуждаят от изчерпателни насоки и последно поколение технологични решения, които предлагат постоянна актуализация на данни, комуникация чрез универсален канал и бързи сигнали. 

Свързването с източниците на данни за пътуванията и актуализациите на информация за здравето и риска са от жизненоважно значение за осигуряване на стабилен мониторинг в реално време, както и за получаване на исторически данни за допълнителен анализ. Използването на мобилно приложение и / или уеб-базирана платформа е идеалният избор за обединяване на политиките за сигурност с удобството, което се очаква от самите клиенти.

Разбира се, не можем да прогнозираме бъдещето със стопроцентова сигурност, но можем да се поучим от настоящата ситуация и да подобрим готовността си за реакция, а високите технологии със сигурност ще изиграят ключова роля в този процес.