Резултати от Skillotron – платформата, в която ИТ специалистите могат да тестват своите познания

Резултати от Skillotron – платформата, в която ИТ специалистите могат да тестват своите познания
През август 2017 г. DataArt създаде Skillotron, платформа, базирана на геймификацията, в която ИТ специалисти и ентусиасти могат да проверят своите знания и умения. Оттогава досега броят на уникалните потребители в Skillotron по цял свят надхвърли 125 хиляди, а наличните въпроси вече са 3622.

Решихме да използваме данните, с които разполагаме към момента, за да направим някои обобщени изводи относно профила на потребителите в различните държави, техните познания и интереси.

Разбира се, данните не претендират за представително проучване, но със сигурност са една добра база, въз основа на която да се запознаем с някои любопитни тенденции.

Тестовете в Skillotron са разделени в 21 категории, сред които програмни технологии като Java, Python, .NET, както и категории, посветени на Project Management, QA, история на ИТ, Geek култура и др. Първоначално въпросите в тестовете бяха създадени от доброволци от екипа на DataArt, но впоследствие стана възможно всеки потребител да допълва базата данни със свои въпроси. В това отношение най-голяма активност има в категорията „JavaScript“, където най-често се добавят потребителски въпроси. Тази категорията е водеща и по посещаемост.

ПРОГРАМИСТИте с най-широк спектър от познания

Броят на категориите, които посещават програмистите от различни страни, може да послужи като индикатор за обхвата на техните познания и интереси. Според статистиките на Skillotron потребителите с най-широк спектър от познания се оказват ИТ специалистите от Австрия: всеки от тях е преминал тестове в средно 11 категории. След тях се нареждат ИТ специалистите от Латвия, които са решавали тестове в средно 10 категории. Програмистите от България също показват разнообразие от познания и интереси в различни области, като са решавали тестове в средно 6 категории в Skillotron.

Skillotron statistics

НАЙ-ТРУДНИТЕ ВЪПРОСИ

Salesforce и DevOps се оказват най-трудните категории за посетителите на платформата и именно там са отчетени най-голям брой грешни отговори. Следват въпросите, свързани с iOS, Android и Project Management, които също са затруднили доста от участниците. Любопитен факт е, че в категориите Salesforce и DevOps има по един твърде сложен въпрос, на който повече от половината потребители са отговорили неправилно.

А ето и кой е най-трудният въпрос от категорията "Geek култура", при който 47% от участниците са допуснали грешка в отговора си:

Skillotron statistics

На базата на тези анализи, ние от DataArt обединихме десетте най-трудни въпроса от всички категории в Skillotron в отделен тест. Можете да опитате да го решите ТУК.

КАТЕГОРИИ ПО ДЪРЖАВИ

Потребителите от Беларус се оказват с най-високи резултати в Skillotron към момента, като демонстрират добри познания в почти всички програмни технологии, в това число C++, QA Automation, JavaScript и DevOps. Само в една категория те отстъпват първото място на участниците от Полша и това е Salesforce. Полските ИТ специалисти показват доста добри познания и в сферата на PHP и Project Management.

В категорията „Английски за ИТ“ най-добри резултати са постигнати от потребителите от Русия, Полша и България. В същото време, ИТ специалистите от Аржентина се оказват основните ценители на Geek културата, където демонстрират завидни познания.