Работа от вкъщи: как да направим домашния офис по-уютен и функционален

Работа от вкъщи: как да направим домашния офис по-уютен и функционален
Преминаването към отдалечен режим на работа превърна домашния офис не само в необходимост, но и в нещо напълно нормално. Как обаче трябва да подредим работното си място, ако се налага да работим у дома? Кои фактори влияят на нашата производителност? Създаването на уютно работно място в домашни условия задължително ли изисква значителна финансова инвестиция и трябва ли да държим вратата на „офиса“ си затворена през целия ден?

Като част от инициативата “DataArt Wellbeing Weeks” се свързахме с популярния руски архитект Екатерина Михайлова, която практикува своята професия в Лондон, а през миналата година стартира ново начинание - създаване на пълноценни работни пространства в къщите и апартаментите на своите клиенти. Ето и нейните полезни съвети относно това какво трябва да имаме предвид, когато искаме да създадем уютно и удобно работно пространство у дома:

1. Работа и семейство

Домашният офис не означава просто да имате просторно бюро с компютър и удобен стол. Тези неща са важни, но всички вече са разбрали значението им още в началото на пандемията. Добре е да знаем обаче, че производителността изисква пълноценна работна среда и организирането на това пространство не трябва да нарушава комфорта на останалите членове на семейството. В много случаи домовете са доста малки: едностайни или двустайни апартаменти. Затова веднага ще поясня - всички съвети в тази статия са предназначени не само за големи къщи и просторни стаи, но и за малки работни пространства (въпреки че е много по-лесно да се адаптират по-големите стаи, разбира се).


Снимка: @ soul.nata, DataArt, Вроцлав

Когато стартирам проект за дизайн на домашен офис, винаги моля клиентите да ми покажат снимки не само на стаята, в която възнамеряват да работят, но и на целия дом. След това ме информират кой използва отделните стаи от дома, кога и как: в колко часа децата обядват, къде пишат домашните си, къде родителите провеждат конферентните си разговори и дали спортуват в някое от помещенията. Колкото по-малък е апартаментът, толкова по-важен е този предварителен анализ. Можете да го направите и сами - това е доста интересен процес.

Напълно възможно е някои стаи да останат неизползвани в определени моменти. Помислете дали би било по-удобно да планирате работния си ден от кухнята или пък да четете документация, докато седите на дивана, а не на бюрото си.

Всички искат да работят в среда без стрес. Домът ви може да бъде такава среда, само ако в него няма нищо, което да попречи на някой от членовете на семейството да извършва ежедневните си задължения. Добре е да не се налага всички да ходят “на пръсти”, докато работите. И е много по-приятно, ако не трябва някой да стои в затворена стая в продължение на осем часа. В същото време има моменти, които изискват изключителна концентрация. Ако погледнете внимателно собствения си график, вероятно ще видите, че има определени часове от деня, когато трябва да се концентрирате напълно, и че тези ситуации се повтарят на дневна база. Обърнете внимание на това и уведомете семейството си, че точно тогава ви е нужно спокойствие.

2. Светлина: Прозорци и лампи

Слабото осветление отвлича вниманието ни и намалява цялостната ни способност да реагираме бързо. Вероятно всички сме имали възможността да потвърдим тази истина въз основа на собствения си житейски опит, но отрицателното въздействие от лошото осветление е потвърдено и от редица сериозни научни изследвания.

Правило номер едно в организацията на домашния офис е: никога не закривайте прозорците и използвайте естествена светлина.


Instagram снимка на Катрин Михайлова

Сутрин е времето, когато може да се възползваме от най-интензивното количество студена светлина. Често обаче пускаме лампите, когато навън стане по-облачно и мрачно, което е грешка. Независимо дали е преди залез и дали има облаци и дъжд, останете на естествена светлина. Всички тези метеорологични характеристики тренират очите и ви карат да се фокусирате върху това, което виждат очите ви. Може да изглежда странно, но точно такива микродразнители ви помагат да поддържате концентрацията си по-дълго. Освен това промените навън ви пречат да седите в една поза твърде дълго. Те стимулират физическата активност и ви карат да ставате (поне от време на време), за да разтегнете мускулите на врата и гърба си. Последното е много важно, тъй като способността за генериране на нови идеи е пряко свързана с кръвоснабдяването на мозъка.

Ако сте принудени да работите в стая без прозорци, вероятно си струва да помислите дали да не вземете малко по-усъвършенствана осветителна система, вместо само една настолна лампа. В този случай би било добре да можете да регулирате интензивността и цветовата температура на светлината.

Липсата на дневна светлина може да бъде компенсирана чрез редовни, макар и кратки, разходки навън. Това, разбира се, изисква висока дисциплина и способност стриктно да се придържате към планирания график, дори и в малките неща. 

Ако имате късмета да работите в слънчева стая и понякога преките лъчи пречат на работата ви, тогава обърнете внимание по кое време на деня се случва това. Малко вероятно е слънцето да се отразява дълго в монитора ви, така че - използвайте това време за физическа активност или разходка. Ако пък слънцето непрекъснато пречи на работата ви, може да се наложи да преместите малко работното си място. Като опитен архитект и интериорен дизайнер мога да кажа, че бюрото ви не трябва да е в ъгъла.

3. Качество на въздуха

Застоялият въздух не само е вреден за здравето в дългосрочен план, но и ви пречи да работите продуктивно през деня. Качеството на въздуха не зависи само от честотата на проветряване на стаята. Провеждат се много изследвания по темата за замърсяването на въздуха в апартаментите. Те показват, че източниците на замърсяване могат да бъдат разделени на открити и закрити. Ако азотният диоксид и микроскопичните частици от триещите се части на автомобилите са основните замърсители на открито, то материалите са основният проблем вътре. Например килимът е абсолютно неподходящ за дома, защото в него се натрупва не само прах, но и всички аерозоли, които по-късно попадат в дробовете ни. Има и микрочастици от синтетични влакна на самия килим или мокет.

Още един неприятен и всъщност опасен материал е ПДЧ със средна плътност. По-добре е да се отървете от мебели, направени от този материал, освен ако дървото не е покрито с някакъв надежден лак. Проблемът не е в самите дървесни частици, а по-скоро в химикалите, които се използват за задържане на влакнестите плочи. Лаковете също могат да бъдат доста агресивни.


Чистият въздух винаги е добър вариант. Снимка:@argentinadataart, DataArt, Буенос Айрес

И не забравяте: човек се нуждае от 30 кубични метра чист въздух на час. Не е трудно да се измери съдържанието на въглероден диоксид в една стая, на пазара дори се продават устройства за тази цел. Ако въздухът в стаята ви е застоял, не отлагайте проветряването, тъй като това влияе на вашата производителност.

Ако успеете да идентифицирате източника на замърсяване на въздуха в помещението, в което работите, можете да предприемете следните три неща:

  • Да премахнете източника на замърсяване;
  • Да ограничите контакта със замърсителя (например, ако живеете на оживена улица, опитайте да проветрявате стаята през нощта или рано сутринта, когато има по-малко автомобили);
  • Да закупите пречиствател за въздух.

4. Добри навици за минимизиране на стреса

Едва ли ще успеете напълно да премахнете стреса, но средата, в която работите, трябва да е възможно най-комфортна. Организирането на пълноценна работа в домашна обстановка изисква цялостен подход: безсмислено е да харчите време и пари за перфектно осветление, например, ако не се погрижите да осигурите и приток на чист въздух.


Снимка: @mojibuubuu, DataArt, Люблин

И накрая, важно е да запомните, че нищо не подобрява живота толкова, колкото здравословните навици. Малките физически дейности, смяната на стойката ви, изборът на подходящ стол физическата активност, разходките навън и правилното разпределяне на времето, са еднакво важни за организирането на пълноценен работен процес. Създаването на среда без стрес у дома е възможно само чрез съвместните усилия на всички, които споделят този дом. Когато се грижите за собствената си производителност и ефективност, важно е да не нарушавате спокойствието и на близките си, за да може всеки член на семейството да се концентрира върху своите задължения.