Професия „Salesforce Developer”

13 февруари 2020
Професия „Salesforce Developer”
През последните няколко години все повече нараства търсенето на Salesforce разработчици, което е сравнително ново направление в сферата на програмирането. Какво всъщност правят Salesforce дивелъпърите, какви знания и умения следва да притежават и кога най-често компаниите се нуждаят от такъв тип специалисти?

"Salesforce developer" – какво означава това?

Нека започнем от самото начало. Salesforce представлява най-голямата в света CRM платформа, базирана на SaaS („software as a service“ или „софтуерът като услуга“). Компанията е американска със седалище в Сан Франциско и e основана от бившия вицепрезидент на Oracle – Марк Бениоф. Salesforce е насочен към бизнеса с цел растеж и по-добро познаване на нуждите на клиентите чрез cloud-базирани приложения за маркетингови и търговски цели.

Salesforce е споделена, взаимосвързана платформа, чиито ресурси се споделят между много потребители, работещи паралелно. Има и някои ограничения, свързани с това, сред които време за изпълнение, използвана памет и заявки към отдалечени услуги. Системата разполага с широк спектър от инструменти - от анализа на приложения до B2B маркетингови решения, и предлага много предимства, включително сигурност на данните, тестване и т.н.

Именно тук идва ролята на Salesforce разработчика, който, противно някои погрешни схващания, не работи за Salesforce, а просто разработва софтуерни решения чрез системата и я персонализира за нуждите на съответния бизнес. Тези разработчици използват инструменти като Apex и Visualforce, както и рамки като Lightning Component, за да създадат приложения.

Според Лиляна Халембакова, HR мениджър в българския офис на глобалната софтуерна компания DataArt, Salesforce е изключително разнообразна сфера сама по себе си, поради което и отговорностите на Salesforce разработчика също могат да варират и да имат различен характер в зависимост от нуждите на съответния проект или компания.

Много аспекти на работата са подобни на тези на разработчика на софтуер, включително анализ, тестване и внедряване на нови или актуализирани софтуерни приложения. Истински добрият Salesforce разработчик обаче винаги търси нови начини за решаване на проблеми, за справяне с предизвикателства и подобряване на възможностите и функционалността на софтуера.

Какви знания и умения следва да има Salesforce разработчикът?

Специалистите, имащи желание да се насочат към Salesforce Development, трябва да могат да участват в целия жизнен цикъл на разработката - от проектирането до внедряването. Програмните умения и владеенето на Apex са задължителни, а познаването на други технологии като VisualForce, Native, MySQL, XML, HTML, CSS,  JavaScript и др. би било от съществено значение.

Важното за Salesforce направлението е съответният разработчик да разбира основните принципи на дизайна на съответния бизнес софтуер, както и да е наясно с принципа на работа с клиентите и заинтересованите страни. Креативността, аналитичните умения и езиковите познания също са важни, особено, ако се работи в международна среда.

„По-задълбочени познания в някои ETL инструменти като Mulesoft, Cast Iron, Informatica, също биха били от огромна полза, както и опитът в софтуерния дизайн“, споделя Лиляна Халембакова от DataArt.

Според нея, именно поради комплексните качества и опит, които този тип специалисти следва да притежават, наемането им не е никак лека задача и към момента на пазара почти няма готови разработчици, специализирани в Salesforce.

„Въпреки това, търсенето нараства, както в глобален план, така и у нас, поради което се очаква все повече програмисти да се насочат към Salesforce“, допълва тя.

Какви дейности извършва Salesforce разработчикът?

Що се отнася до ежедневната работа на Salesforce дивелъпъра – тя зависи най-вече от нуждите на самата компания, от сферата й на дейност и от изискванията на съответния проект. Тези дейности могат да включват:

  • Разработване и конфигуриране на персонализирани CRM решения в рамките на платформата Salesforce, според съответните проектни цели, бизнес функции и изисквания на клиента или компанията.
  • Ежедневен съпорт и поддръжка.
  • Извършване на дейности с цел дългосрочно подобряване на надеждността на системата и нейната съвместимост с бизнес изискванията.
  • Комуникация с клиента или съответния ръководител на проекта, с други разработчици и участници в проекта с цел да се създадат съгласувани стратегии и да се осигури ефективно сътрудничество във всички фази на разработване, тестване и внедряване. Именно тук от съществено значение са комуникационните умения и т. нар. “Soft skills”.
  • Поддържане на гъвкава и проактивна работна среда за улесняване на бързото реагиране на променящите се изисквания на проекта и целите на клиента
  • Търсене на иновативни начини за успешното изпълнение на поставените цели.

Необходим ли е сертификат за започване на работа като Salesforce?

Едва ли има еднозначен отговор на този въпрос, тъй като за някои компании това е задължително условие за наемане, а за други – допълнителен плюс, но не и водещ фактор.

„При нас в DataArt няма подобно изискване, но със сигурност би било огромен плюс, ако съответният Salesforce разработчик, кандидатстващ за работа в компанията, се е сертифицирал в това направление. Това е ясен индикатор, че той е решил да се развива конкретно в тази област и насочва усилията си към подобряване на своите компетенции и познания“, коментира Лиляна Халембакова.

Както при повечето професионални сертификати, и тук те се разделят на различни направления и нива и зависят от това какви точно роли изпълнява съответният Salesforce специалист. Сертифицирането може да бъде в следните направления: Commerce Cloud Digital Developer, Platform Developer I и Platform Developer II.

Повече информация относно сертифицирането за Salesforce разработчици можете да намерите ТУК.

Първи стъпки в професията

Според Александър Войдуга, софтуерен разработчик в DataArt със солиден опит и познания при работата със Salesforce, добре би било да се започне с платформата https://trailhead.salesforce.com/. Там са налични много образователни материали и тестове. Тези материали обхващат не само софтуерния аспект на работата, но също така касаят и въпросите на конфигурацията, управлението на потребителите и поддръжката. Те запознават и с бизнес проблемите при работа и това как да се използват стандартните приложения на Salesforce.

Въпреки че са известни случаи на преход от напълно различни професии, за разработването на софтуер в платформата Salesforce се изисква солидна доза технически познания. Именно затова за Frontend разработчиците се оказва доста по-лесно да се прехвърлят към Salesforce.

Нарастващо търсене

Компанията Salesforce постоянно нараства, както органично (чрез надграждане на продуктите), така и чрез придобиване на други компании, като Heroku, Mulesoft или Tableau. Наскоро Salesforce значително разшири дейността си в региона на EMEA с центрове за данни във Великобритания и Германия. Освен това, приложението Salesforce CRM е най-популярната CRM система в света с повече от 30% пазарен дял.

„Всичко това е сигурен индикатор, че търсенето на разработчици, администратори и консултанти на Salesforce определено ще нарасне.“, коментира Войдуга от DataArt.

Според него, нарастващото търсене на разработчици, посветени на Salesforce, води и до увеличаване на нивото на заплащане в тази сфера. Това е и водещ мотивиращ фактор за интерес към професията, но освен него, допълнителен плюс е и бързината, с която може да се достави дадено решение на клиента.

„Начинът, по който е изградена платформата, и инструментите, които предоставя, правят ежедневната работа много лесна. Освен това хората, които обичат да взаимодействат с клиентите или крайните потребители, ще се чувстват удовлетворени, тъй като краткото време за внедряване води до по-бърза и точна обратна връзка“, допълва той.

Колко години опит са необходими, за да стане един специалист опитен Salesforce Developer?

Тук отново не съществува еднозначен отговор, тъй като всеки напредва с различни темпове в зависимост от личностните качества и мотивацията. Обикновено изискванията на компаниите за наемане варират от 3 до 6 години опит в разработването на бизнес приложения посредством Salesforce.

Истината е, че пътят от начинаещ Salesforce разработчик до истински добър опитен специалист е дълъг и изисква постоянство, ясна цел и много труд. Мнозина започват, правейки си безплатен акаунт в платформата на Salesforce, за да видят за какво точно става въпрос и как работи тя, но не са много тези, които наистина решават, че това е тяхната сфера и продължават напред, изучавайки Salesforce в дълбочина. Тези усилия, разбира се, не остават напразни, тъй като нарастващото търсене на такъв тип експерти и липсата на достатъчно кадри на пазара, ги прави добре платени и ценени за много водещи компании. Така че – ако сте решили да дадете шанс на Salesforce, едва ли ще сгрешите.