Метавселената и ролята ѝ в сферата на изкуството

20 януари
Дорон Фагелсън, вицепрезидент на дивизията „Медии и развлечения“ в DataArt
Метавселената и ролята ѝ в сферата на изкуството
Напоследък се използва доста често понятието „Метавселена“, особено откакто Facebook се ребрандира като „Meta“ и заяви своите амбиции в това направление. Други гиганти в технологичния сектор, включително Microsoft, ускоряват разработването на виртуални решения, докато художници и компании от сферата на изкуството все повече изследват потенциала на виртуалните арт пространства.

Футуристичната концепция за метавселената датира още от романа на Нийл Стивънсън от 1992 г. със заглавие „Снежна катастрофа“. Общата идея на метавселената е свързана с виртуален свят, в който хората „влизат“ чрез използването на технологии като AR и VR. Някои привърженици на концепцията дори твърдят, че метавселената в крайна сметка ще включва голяма част от нашето ежедневие, от работа и пазаруване до посещение на концерти, общуване с приятели и семейство и виртуални пътувания по света. Тази паралелна вселена ще съществува като ключов компонент на нашето общество, придобивайки значение и дълбочина, далеч отвъд сегашните нива на потапяне в дигиталните пространства.

Приложенията на метавселената в сферата на изкуството

Въпреки че идеята за метавселената като виртуално огледало на реалния свят може да звучи преувеличено и все още до голяма степен като научна фантастика, няколко ключови играчи започнаха да експериментират в използването на виртуални пространства за целите на визуалните изкуства, прокарвайки границите на начина, по който дигиталното и физическото изкуство могат да бъдат открити, разгледани, споделени и изживени до нови висоти.

Метавселенната на Sotheby's

Връзките между традиционния свят на изкуството от висок клас, NFT и метавселената бързо се задълбочават. Sotheby's, най-старата аукционна къща в света, наскоро обяви старта на Sotheby's Metaverse, нова платформа на аукционната къща, създадена специално за дигитални колекционери, включваща NFT, курирани от експерти по изкуство. Този ход е поредният скок на Sotheby's в сферата на дигиталното изкуство след партньорства с крипто художници и колекционери.

Sotheby's работи с крипто дизайнера и дигитален художник Пак, за да създаде своя среда за метавселена, като участниците в търга създават личен профил, за да получат уникален аватар, създаден от Пак. Покупките в Sotheby's Metaverse могат да бъдат направени с набор от криптовалути или традиционни фиатни пари. Към този момент Sotheby's е успяла да продаде цифрово NFT изкуство на стойност над 70 милиона долара, като същевременно не показва признаци на забавяне, тъй като аукционната къща продължава да разширява присъствието си в дигиталното изкуство.

Визията на Meta за виртуалното изкуство

Facebook, която вече носи името Meta, беше подложена на сериозни проверки и контрол. За съжаление на Зукърбърг и колегите му, неговата визия за виртуалното изкуство до голяма степен претърпява същата съдба. Въпреки че компанията наскоро пусна видео, с което приканва зрителите да “влязат в света на въображението с Meta и да изследват безкрайни възможности в 3D“, много скептици смятат, че нейната визия за бъдещето на дигиталното изкуство е твърде ограничена и опростена. 

DSL колекцията на семейство Леви

Включваща големи произведения на приблизително 200 съвременни китайски художници, колекцията DSL е създадена през 2005 г. от базираните в Париж колекционери Силвен и Доминик Леви. За да подпомогнат инициативата за достъпността на изкуството за по-широка публика, ветераните в тази иновативна индустрия са разработили няколко забележителни дигитални пространства. Започвайки със създаването на Музей на втория живот през 2009 г. чрез сътрудничество с няколко художника, последва виртуална изложба на музея Grand Palais, която използва стереоскопични очила.

В свят, в който дигиталните и интерактивни онлайн изживявания поглъщат все по-голямо количество от свободното ни време, семейство Леви вярват, че потапянето в метавселената и геймификацията са основни компоненти на съвременното изкуство.

Казано иначе, ние сме в зората на една вълнуваща нова ера на виртуален живот, предлагащ безгранични възможности, чиито контури са трудни за разпознаване към настоящия момент. Дали метавселената ще се развива в отделен, напълно поглъщащ виртуален свят, който съществува успоредно с физическия, или пък просто ще допълва физическия свят, използвайки AR технологии, предстои да видим. Със сигурност обаче преплитането на виртуалните технологии с визуалните изкуства обещава нови и безпрецедентни изживявания за всички нас.