Мартин Антонов от DataArt коментира новата криптовалута Libra пред Bloomberg TV

21 август 2019
Мартин Антонов от DataArt коментира новата криптовалута Libra пред Bloomberg TV
През последните седмици криптовалутата Libra е водеща тема в света на технологичните и финансови новини и определено разбуни духовете, срещайки огромен интерес, но и сериозна критика. В средата на юни 2019 г., след дълъг период на спекулации по темата, детайлите около новата криптовалута бяха официално анонсирани.

Какво всъщност е Libra?

Libra е дигитална валута от типа stablecoin, използваща блокчейн технология. Това означава, че тя ще бъде обвързана с други валути с цел да се избегне нестабилност и да се намали волатилността й. Според официалния документ, посветен на Libra, дигиталната валута ще бъде използвана за глобални плащания, като целта е тя да стане достъпна за милиарди потребители по света.

„В публичното пространство Libra започна да се превръща в синоним на “криптовалутата на Facebook”. Зад проекта обаче стои асоциация от компании, т. нар. “Libra Associacion” и Facebook е една от тях. T.e. – поне на теория, социалната мрежа не би трябвало да има толкова монополна роля, колкото й отреждат. Правото на глас на Facebook относно взетите от асоциацията решения не би следвало да е по-различно от това на всеки един от останалите членове. Дали обаче на практика това ще е така и доколко данните на потребителите ще бъдат защитени, е спорно и предизвиква доста въпросителни“, коментира за Bloomberg TV Bulgaria Мартин Антонов, бизнес анализатор в глобалната технологична компания за разработка на софтуерни решения DataArt.

Libra асоциацията е обявена като независима, нестопанска организация със седалище в Женева, Швейцария. Сдружението ще координира и предостави рамка за управление на мрежата и резерва на новата криптовалута и трябва да я въведе в обращение. Сред членовете на Libra асоциацията освен Facebook са още 28 други компании, сред които Mastercard, Mercado Pago, PayPal, Stripe, Visa, eBay, Lyft, Uber, Spotify, Vodafone и др.

„Libra е проектирана да бъде стабилна и по-близка до традиционните пари, отколкото до някоя от типичните цифрови валути, а това дава стимул на компаниите да се включат във въпросната Libra Асоциация. Самият факт, че в този списък виждаме компании като Mastercard, PayPal и Visa предполага, че техните продукти и услуги ще бъдат и основен инструмент за покупко-продажба на новата валута. Освен това, тези компании ще управляват резерва на Libra, т.е. – реалните пари, с които потребителите купуват валутата, ще се съхраняват в този резерв, който се превръща в сериозен финансов актив и вероятно ще им носи доста добри дивиденти под формата на лихви”, смята Антонов.

Публикуваните в официалната информация, представена от Libra Association, планове са към основателите на асоциацията да се присъединят още членове, които да застанат зад идеята и броят им да достигне до 100 компании. Всяка от тях ще има участие от 10 млн. долара, което означава, че общата сума от членството в асоциацията ще възлиза на 1 млрд. долара.

„Новата криптовалута, която ще бъде подкрепена от резерв от реални активи - The Libra Reserve - и от конкурентна мрежа от борси за търговия с Libra, би следвало да има стабилна цена и да дава повече сигурност на потребителите. Всички знаем какво се случи с Bitcoin, който беше достигнал цена от близо 20 хил. долара, след което падна до 2 хил. долара, после пак поскъпна. Целта е при Libra да се избегнат именно подобни скокове и спадове. Това че няма фиксиран брой Libra единици също влияе на ценообразуването, така че – логиката е с времето валутата да не поскъпва, тъй като нови единици се образуват чрез конвертиране на конвенционални активи – пари и ценни книжа“, разяснява Мартин Антонов.

Libra и Bitcoin – прилики и разлики

Много хора се питат какво всъщност ще е общото и различното между популярната криптовалута Bitcoin и Libra и дали новата криптовалута може да се превърне в алтернатива на Bitcoin. Това, което обединява двете валути, е, че използват блокчейн технология за криптиране, но концепцията за ценообразуване е съвсем различна.

“Нека започнем с общото между Libra и популярни криптовалути, каквато е биткойн. Подобно на тях Libra съществува изцяло в цифрова форма. Няма да можете да я закупите под формата на банкнота или монета. И подобно на други криптовалути, трансакциите с Libra ще се записват в софтуерен ledger, който да удостоверява всеки трансфер и да пази дигитални записи за всяка транзакция – кой на кого е продал“, коментира Антонов. Според него обаче приликите спират дотук, а различията между Libra и Bitcoin се състоят най-вече в начина на контрол, ценообразуването и придобиването:

От гледна точка на контрола

Това, което отличава Libra от Bitcoin, е фактът, че тя ще е обвързана с Libra асоциацията, която има сериозна контролираща роля. Bitcoin от своя страна е децентрализиран, няма как един единствен участник да упражнява контрол.

От гледна точка на ценообразуване

Цената на Bitcoin не е обвързана с валутата на нито една конкретна държава и не следва принципите на регулацията, а се формира според търсене и предлагане. Libra от своя страна ще бъде „прикачена“ към водещи национални валути, както и към други финансови инструменти

От гледна точка на придобиване

Bitcoin може да „копае“ всеки, разполагащ с изчислителна мощ, но броят му е лимитиран - само 21 милиона биткойни съществуват. Libra от своя страна не е обвързана с лимити. Предлагането ще бъде спрямо търсенето.

„Ако трябва най-просто да обясним замисъла на Libra, тук не става дума за копаене на криптовалута, както е при биткойн, нито за спекулативна покупко-продажба с цел огромна печалба. Става дума за конвертиране на реални пари (като долар и евро) в дигитална валута, която да бъде използвана за разплащателно средство. Тук обаче неминуемо възниква въпросът за участието на банки в процеса, които по-скоро ще възприемат проекта като конкурент. Също следва да се запитаме дали самата Libra асоциация в един момент няма да заработи на принципа на банкова институция, която не само разполага със сериозен финансов актив, наличен в Libra резерва, но и го използва по начин, по който го правят банките, генерирайки приходи“, коментира бизнес анализаторът от DataArt.

Как ще се купува и продава Libra?

Libra ще да бъде достъпна за закупуване от потребителите на WhatsApp и Messenger. И двете приложения ще съдържат криптиран портфейл, създаден от Calibra – компания, учредена от Facebook, която ще предоставя услуги за Libra. Това означава, че когато портфейлът на Calibra стане наличен, потребителите трябва да го изтеглят и настроят.

„Въпреки това, за държавите, в които е въведена забрана на криптовалутите или са санкционирани от Съединените щати, портфейлът на Calibra може би няма да бъде достъпен. Например – в Китай, Иран, Северна Корея, Индия, Русия“, допълва Мартин Антонов.

Според него, макар и Facebook все още да не е обявил методите на плащане, необходими за закупуването на Libra, логично е да се предположи, че потребителите ще имат нужда от дебитна или кредитна карта, особено с оглед на факта, че Visa и MasterCard са част от проекта.

„Въпреки че не е обявено като част от официалната информация, съществуват доста източници, които посочват, че, за да се закупи Libra, ще са нужни не само финансови данни, свързани с кредитна или дебитна карта, но и данни от лична карта. С оглед на факта, че с тези данни ще оперира Calibra, компания, която е създадена от същите хора, които управляват Facebook, определено ще се появят доста поводи за недоверие към новата валута“.

Кога да очакваме Libra да бъде достъпна на пазара?

Плановете са валутата да бъде въведена в експлоатация през 2020 г. Според Мартин Антонов обаче, може и да станем свидетели на забавяне, тъй като проектът среща много сериозна съпротива. „Libra повдига много съществени и основателни опасения относно неприкосновеността на личния живот, прането на пари, защитата на потребителите, финансовата стабилност, та дори и възможностите за финансиране на тероризъм. Освен това, официалното обявяване на плана за пускане на Libra съвпадна със спад на цената на Bitcoin, което според мнозина не е случайно. Така че - противниците на новата валута са изключително много – не само на икономическо, но и на политическо ниво“, коментира бизнес анализаторът от DataArt. Според него, основният отпор идва от факта, че има изключително много неясноти относно фундаментални аспекти на идеята – как ще се контролират потребителите от гледна точка на затваряне и отваряне на акаунти и портфейли, как ще се осигури предпазването на данни, каква регулация ще се упражнява, достатъчна ли е текущата регулация на финансовите пазари, ще се намерят ли банки партньори и т.н.

Хората трябва да са особено внимателни и с потенциалните измами от съмнителни борси, които може да предлагат криптовалутата още преди нейното пускане, съветва Антонов. „Ако дадено лице или борса твърдят, че можете да си закупите Libra от тях преди датата на реалното лансиране, може да сте сигурни, че става дума за измама. Вече са налице доста такива примери от последните няколко седмици, тъй като непрестанно се появяват фалшиви Facebook и Instragram акаунти, които твърдят, че могат да ви продадат новата дигитална валута“.

Дали Libra ще бъде успешна, или ще претърпи провал, към днешна дата може само да гадаем. Огромното влияние на Facebook в световен мащаб и най-вече в икономически развитите страни може да накара хората да се включат, особено ако чрез новата валута ще се улесни достъпът им до услуги, които искат да използват. От друга страна, силният отпор, който Libra среща още през първите седмици от нейното официално обявяване, е сигурен сигнал, че новата криптовалута ще трябва да се справи с редица предизвикателства. Сред тях са не само недоверието на потребителите, но и съпротивата от страна на водещи политически и икономически фигури.