Макс Жданов представи тенденциите при машинното обучение в “Travel & Hospitality” индустрията

20 май 2019
Макс Жданов представи тенденциите при машинното обучение в “Travel & Hospitality” индустрията
Всеки десети служител в света е зает в сферата на туризма, хотелиерството и транспорта и тази индустрия е една от най-бързо развиващите се в глобален план.

Това я превръща в изключително конкурентна по отношение на технологиите, а машинното обучение придобива все по-голямо значение, стана ясно по време на последното издание на “IT Talk” с лектор Макс Жданов, вицепрезидент на дивизията “Travel & Hospitality” в DataArt.

Според Жданов, броят на компаниите в туристическия сектор, използващи изкуствен интелект и услуги за персонализация, ще се увеличи с 30% през следващата година.

„За голяма част от потребителите, особено от по-младото поколение, пътуването е голям приоритет и те са готови да похарчат повече пари, за да получат по-добро потребителско изживяване. Освен това, те са много по-склонни да предоставят своите лични данни в името на персонализирани услуги“, обясни Жданов.

Според него, хотелите и туроператорите използват активно тези данни за по-ефективен и таргетиран дигитален маркетинг.

По време на лекцията Макс Жданов показа нагледно как се случва това събиране на данни и как те могат да послужат за целите на машинното обучение, като представи и реални бизнес казуси от практиката на DataArt. Единият от примерите демонстрира как водеща компания от сферата на туризма и пътуванията успява да оптимизира цените на предлаганите самолетни билети, именно с помощта на машинното обучение. Аудиторията имаше възможност да проследи и как тази технология успява да създаде персонализирани препоръки въз основа на предпочитанията на потребителя и предишните им преживявания.

Макс Жданов е вицепрезидент на дивизията “Travel & Hospitality” в DataArt - глобална технологична компания за разработване на софтуерни решения. Той притежава повече от 10 години технологичен опит в сектора на туризма и над 15 години управленски опит в ИТ.

IT Talk“ е инициатива на DataArt, чието начало бе поставено през март 2017 г. Събитията са посветени на различни актуални теми от софтуерния бранш, а лектори са български и чуждестранни професионалисти с богат практически опит и теоретични познания. Участието в лекциите е напълно безплатно и е подходящо, както за софтуерни специалисти, така и за хора без опит, но с интереси към тематиката.