Лиляна Халембакова: „Възможността за работа от разстояние отдавна е част от политиката на DataArt“

19 ноември 2019
Лиляна Халембакова
Лиляна Халембакова: „Възможността за работа от разстояние отдавна е част от политиката на DataArt“
Работата от разстояние става все по-широко разпространено явление и все повече компании я въвеждат като част от политиката си. Как се отразява това на работния процес и какви са практиките в ИТ сектора?

Лиляна Халембакова, HR мениджър в DataArt България, разказва повече за опита на компанията в това отношение, за тенденциите от гледна точка на работата извън офиса, както и за влиянието на подобен подход върху мотивацията на хората от екипа:

- Какво показва опитът на DataArt по отношение на възможностите за работа извън офиса?

- В DataArt тази опция съществува отдавна и хората от екипа могат да избират дали да работят от вкъщи в определени дни от седмицата или да идват в офиса. Дейността на DataArt е такава, че това е напълно възможно – дали един програмист ще пише код от офиса или от друго място, не е толкова важно. Далеч по-съществени са други фактори като технически познания, мотивация, спазване на срокове, аналитично мислене и способност за работа в екип. Хората от този екип често са разпръснати в различни точки на света, което само по себе си е още една причина присъствието в офиса да не е от чак толкова съществено значение.

- Как се справяте с организацията на работата и отчета на времето при служителите, които работят извън офиса?

- DataArt има доста добре изградена система за отчета на извършените дейности, която се използва ежедневно от служителите на компанията, които вече са над 3000 в глобален план. Системата представлява авторска онлайн платформа, наречена “PM”, която нашите  инженери разработиха преди години.  Но това отчитане е по-скоро с цел да се синхронизира работата на екипа, да има яснота и прозрачност, а не за да се осъществява строг контрол. Микромениджмънтът е нещо, което избягваме и компанията е избрала да следва плоска структура, в която няма стриктна йерархия. Именно възможността за работа от разстояние е част от тази политика. Освен че служителите ни могат да работят от вкъщи, те могат – временно или за постоянно – да работят и от някой от другите ни офиси в друга държава, ако решат. Това често е добра възможност да не се налага използването на отпуск, ако някой иска да посети Буенос Айрес или Санкт Петербург, например, и да работи от там.

- Как се отразява работата извън офиса на мотивацията на персонала?

- Със сигурност това е силно мотивиращ фактор, защото, както казах, тенденциите на пазара на труда са в тази посока. За моя изненада, софтуерните компаниите в България, които предлагат подобна възможност, все още не са толкова много, но това е световна тенденция, която, рано или късно, ще се наложи и у нас. Мотивацията винаги е по-голяма, когато хората имат свобода. Могат и да решат да не се възползват от тази опция, но знаейки, че имат избор и никой не ги притиска с това да идват в офиса в 9 и да си тръгват в 6 и не се използват заповеди и забрани за постигане на резултати – това винаги оказва положително влияние. Самият факт, че голяма част от новоназначените ни служители идват при нас по препоръка от настоящите, е достатъчно доказателство, че подобна политика действа мотивиращо.

- Кои длъжности могат да се изпълняват отдалечено?

- За софтуерния бранш това е възможно, особено, ако хората, които работят в екип, не са в един и същи офис, както е в много от случаите в DataArt. Разбира се, има и хора от екипа, за които е по-наложително присъствието в офиса – например, системния администратор, офис мениджъра, но като цяло много от дейностите в съвременния свят могат да се извършват дистанционно. В следващите 20 години дори мисля, че ще станем свидетели на увеличаване на този списък и дори изчезване на определени професии заради бурното развитие на технологиите, базирани на изкуствения интелект.

 - Съществува ли в DataArt изискване за минимален брой дни в седмицата, в които е нужно присъствие в офиса?

- Строго изискване няма, но повечето хора от екипа сами предпочитат да идват в офиса в някои дни от седмицата. Това от разнообразява работната обстановка, дава възможност за комуникация с колегите и за социални контакти. Смятам, че след време, когато работата от разстояние стане нещо съвсем регулярно, подобен тип социални контакти ще се превърнат в още по-голяма необходимост.

От друга страна, ние сме се постарали да направим така, че офисът ни да е доста уютен и престоят на хората да е приятен – имаме релакс стая с игри, библиотека, кухня с храни и напитки, фитнес уреди, огромна тераса с гледка към София. Тези неща също оказват влияние върху желанието на хората да идват в офиса.

- Има ли разлика в заплащането на служителите, които са в офиса, и тези, които работят извън офиса?

- При някои компании може и да има, но при нас това не е критерий за определянето на заплащането. Ние не наемаме разработчици за конкретен проект, а на трудов договор. Дали те ще работят от вкъщи или от офиса, това не оказва влияние на заплащането. Дори и проектът да приключи и съответният програмист да не започне веднага работа по нов проект, заплатата му остава същата.