Кои са най-популярните програмни езици през 2021 г.?

Кои са най-популярните програмни езици през 2021 г.?
С развитието на технологиите разнообразието от програмни езици също нарасна. През последните години сме свидетели на все по-голямо търсене на програмисти в различни направления, а конкуренцията на пазара на труда се увеличава значително. Как обаче се отразява това на софтуерния бранш от гледна точка на програмните езици и технологии? И кои от тях са по-търсени и популярни в сравнение с други по отношение на възможности за професионална реализация и приложимост?

Към момента няма достатъчно статистически данни, които да изследват конкретно този процес, но съществуват две класации, които следят тенденциите в популярността на програмните езици. Това са индексите TIOBE и PYPL. И двата индекса класират популярността на програмните езици чрез свои собствени критерии, поради което резултатите им се различават.

Например - индексът TIOBE измерва популярността на езиците за програмиране на база брой резултати от търсещата машина за заявки, съдържащи името на езика и обхваща търсения в Google , Google Blogs, MSN , Yahoo! , Baidu , Wikipedia и YouTube

Класацията се актуализира веднъж месечно и е създадена и поддържана от TIOBE Software BV – компания, базирана в Айндховен, Холандия.

Авторите на индекса заявяват, че той може да бъде ценен при вземане на различни стратегически решения. TIOBE се фокусира върху езици на Тюринг, така че не предоставя информация за популярността на HTML, например.

Индексът „PopularitY of Programming Language“ PYPL пък се формира чрез анализ на това колко често се търсят курсове и уроци в Google за съответните програмни езици.

Колкото повече се търси даден ресурс, за толкова по-популярен се счита езикът. Това е водещ индикатор за този индекс, като за целта се анализират данните от Google Trends.

Според авторите на PYPL, индексът може да е от полза за начинаещи програмисти, които се опитват да решат кой език да изучават и към какво да се насочат.

Ето какво показват данните на двата индекса за август 2021 г.:

pypl-index

Популярност на програмните езици в % според PYPL INDEX, август 2021 г.

 

 

tobie-indexПопулярност на програмните езици в % според TIOBIE INDEX, август 2021 г.

Както се вижда от графиките, през август 2021 г. C е най-популярният език за програмиране според TIOBE Index, докато Python е най-търсеният език в класацията на PYPL Index. Python и Java са с доста близо в класирането до C в индекса на TIOBE и заемат съответно втори и трето място. В PYPL разликата е по-голяма, тъй като най-високо класираният Python повежда с над 12% от втория в класацията език за програмиране - Java.

Според TIOBE индекса, Python изпреварва по популярният Java и най-вероятно в обозримо бъдеще ще изпревари и първенецa в класацията - C. Това, което прави впечатление е, че C, Python и Java са далеч пред другите програмни езици в TIOBE Index. C++ е на 4-то място, докато C# и Visual Basic .NET са много близки един до друг – съответно на 5-то и 6-то място. 

Java, C и PHP имат отрицателни тенденции през последните години. Според историческата справка на TOBIE индекса, PHP е заемал 3-та позиция през март 2010 г., а към днешна дата е едва на 8-мо място. Позициите на Java и C не са засегнати съществено, но рейтингите им непрекъснато намаляват. Рейтингът на Java е намалял от 26,49% през юни 2001 г. на 10,43% през август 2021 г., а C е спаднал от 20,24% през юни 2001 г. на 12,57% през август 2021 г.

Съгласно PYPL, който публикува отделна класация за пет държави, Python е водещият език във всяка от тези пет (САЩ, Индия, Германия, Обединеното кралство, Франция). Python има огромна преднина в тези страни пред втория програмен език в класацията – Java. Тези два водещи програмни езика представляват почти половината (48%) от глобалното търсене. Python има най-висок дял в Обединеното кралство, близо 34%, а най-ниският е в Индия - 31%.

PHP е най-големият губещ през последните години и според тази класация. Делът му е над 20% през 2008 г., а през август 2021 г. е едва  5,76%. Java също отчита спад, но не толкова бързо, колкото PHP. Делът на Java е бил над 31% през 2008 г., а днес все още държи 18%. През периода 2004-2009 г. 50% от търсенето е било на Java или PHP.

Условности на двете класации

Колкото и важна информация да дават, двете класации имат редица условности и ограничения. Те не се базират на данни за реално наети лица, за отворени позиции на пазара на труда или на преки статистически проучвания сред целевата аудитория. Въпреки това обаче, както TOBIE, така и PYPL предоставят добър ориентир и рамка, на базата на която да се анализират определени процеси и тенденции и да послужат като допълнителен механизъм за очертаване на моментната ситуация в софтуерния бранш.