Какво е да работиш като Project Manager в DataArt България (ВИДЕО)

22 април 2019
Какво е да работиш като Project Manager в DataArt България (ВИДЕО)
Елена Шестерова е проектен мениджър в DataArt – глобална технологична компания, която разполага с офиси и развойни центрове в 20 държави в Европа, Северна и Южна Америка. У нас компанията отваря своя първи развоен център през 2016 г.

Елена е родена в руския град Краснодар, но живее в България от четири години. Учила е финанси в Русия и Германия и притежава магистърска степен и следдипломна квалификация по системно администриране, както и сертификати по SCRUM и Project Management.

Първата ѝ работа е по предизвикателен и интересен проект - участва в организирането на Формула 1 в Русия. След това се ориентира към сферата на продажбите, била е и ръководител на отдел в Google - “Street View” Special Collects за скандинавски държави, Холандия и Русия. С проектен мениджмънт се занимава от четири години, а към екипа на DataArt се присъединява през 2018 г.

Елена се срещна с екипа на Economy.bg, за да разкаже повече за работата си. Ето какви са основните отговорности, какви умения и качества са нужни, как се поддържа квалификацията и кои са най-големите заблуди за тази професия:

Какви са основните отговорности на мениджъра на проекти?

Отговорностите са свързани с различни неща в зависимост от проекта и неговата фаза. Ако става дума за pre-sales (фазата преди подписването на договор с клиентите на DataArt), е необходимо да се разбере какви точно са нуждите на клиента, дали наистина това ще е най-доброто решение и най-важното - да се направи адекватна оценка колко ресурси и време ще отнеме. По този начин може да се предложи най-оптималното и най-точно решение. Когато вече имаме конкретен проект и подписан договор, е необходимо проектният мениджър да организира екип, на който да разчита и да се заеме с организирането и разпределянето на работата по проекта. Важно е да се обсъжда всеки ден с екипа как протича изпълнението и какви трудности има. При възникване на трудности именно мениджърът на проекта трябва да се погрижи за преодоляването им. DataArt е глобална компания, поради което е нужно съобразяване с конкретни специфики – с географски различия, часова разлика, особеностите на съответния пазар и т.н. 

Проектите, по които работим, са много различни. Те могат да варират от разработване на едно мобилно приложение до изграждане на цялостна архитектура.

Как типично протича един работен ден?

За да отговоря на този въпрос, е най-добре да се споменат няколко общи неща за “IT Project Management”. В началото на проекта, даже най-добре - преди подписването на договора, проектният мениджър изработва план. В зависимост от типа на проекта се избира една рамка, която се следва. Ако се работи по Scrum” или някоя друга Agile рамка, то всяка сутрин се организира кратка среща с участниците в проекта (разработчици, архитекти, бизнес анализатори), за да се разбере как протича работата и дали има проблеми, които пречат да се процедира. При нас в DataArt комуникацията се случва най-вече онлайн, поради което денят минава в конферентни разговори по Skype или Zoom, в писане на имейли и в комуникация както с клиента, така и с колегите ми от компанията, намиращи се в различни части на света. 

Аз съм голям ценител на кафето и то винаги е част от началото на работния ми ден. С колегите ми държим на времето за почивка и когато графиците ни съвпадат, гледаме да обядваме заедно на слънчевата ни тераса с гледка към София. Политиката на компанията е такава, че всеки сам разпределя времето си и решава дали да работи от офиса, от вкъщи или от друг от нашите офиси в различна държава, което е огромно предимство.

Какви умения и качества са необходими за тази професия?

Много е важно човекът на тази позиция да има силно изразени организаторски умения и лидерски качества. Способността за правилно разпределение на времето, както и така наречените “soft skills” са от изключително значение, защото тази позиция предполага постоянно общуване с хора. Други важни умения, даващи предимство, са свързани с разработване на проектната документация и работа с нея, добро познаване на мотивационните принципи и методи за оценка на членовете на екипа, както и способност за водене на преговори.

Всеки нов проект може да бъде организиран по различен начин, затова е полезно човек да има представа за различни рамки. Една методология никога не се прилага на 100% (поне в моя опит), но допринася за намиране на оптимален начин на работа. 

При нас в DataArt съществува и друго важно изискване и то е свързано с владеенето на английски език, тъй като клиентите ни са предимно от САЩ, Великобритания и Германия, а разработчиците ни са в Източна Европа и Аржентина. Аз лично ежедневно комуникирам на цели четири езика – на английски, на български, на руски и на немски, което в началото беше изморително, но се свиква.

Как поддържаш знанията и квалификацията си?

Смятам, че това е изключително важно, не само за хората, занимаващи се с проектен мениджмънт, но и за всички експерти като цяло. Опитвам се постоянно да надграждам своята професионална квалификация и да трупам нови знания. В края на миналата година например взех изпит за сертификат “Scrum Master”, а в момента ходя на курсове по висша математика, понеже в бъдеще бих искала да се занимавам с Machine Learning.

Компанията също предлага много опции за надграждане на знанията - има курсове за меки умения, езици, за QA (тестване на софтуер), бизнес анализатори и други. 

Какви са възможностите за развитие?

Възможностите за развитие са много, но до голяма степен зависят и от структурата и политиката на компанията. Проектният мениджър например може да стане успешен program/portfolio мениджър, т.е. ръководител на няколко проекта или да заеме други по-високи мениджърски позиции в йерархията. Това се постига с голям опит.

В DataArt съществува много гъвкава политика и това дава доста различни възможности за развитие, макар и структурата ни да е плоска, без стриктна йерархия. Проектните мениджъри в компанията могат да се насочат към по-техническата част - да работят като архитекти, или ако са добри в работата с клиенти и имат силни лидерски качества - като Delivery мениджъри или Engagement мениджъри.

Кои са най-големите заблуди за тази професия?

Както за всяка професия, и при тази има доста заблуди. Една от най-разпространените от тях е, че наемането на проектен мениджър е загуба на време и пари за компанията и че екипът може да се справи и без него. В този случай е добре да си зададем въпроса какъв договор ще бъде подписан, без да е направена адекватна проектна оценка и проектен план, с които да се определи стойността на дадена услуга.

Друга често срещана заблуда е, че мениджърът на ИТ проекти трябва задължително да има техническо образование. За тази роля е важно да се контролира качество, график на изпълнение и ресурси. Мениджърът на проекта трябва да може да интерпретира бизнес нуждите на стейкхолдерите и да ги разясни на своя екип, както и да комуникира с клиента относно евентуални трудности. Трябва ли за това да знаете кой е най-добрият начин за разработване на база данни? Дали писането на код в Java или C# би помогнало за управлението на екип? Разбира се, програмните умения са от огромна полза, тъй като дават възможност за разбиране на техническия аспект от работата на разработчиците, но са само плюс, а не задължително условие. 

Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден?

Едната от специализациите ми е лингвистика. За да поддържам различните езици, които говоря, се опитвам ежедневно да чета и да се общувам на тях. Чета, както научна фантастика, така и книги с професионална насоченост и областта на PM, програмни езици, компютърни науки. Много обичам разходките с моя английски булдог Уинстън и заедно с мъжа ми често се разхождаме сред природата.

Текстът и видеото са публикувани с любезното съдействие на Economy.bg