Експерти от DataArt представиха тенденциите в бизнес анализа в Agile среда

11 април 2019
Експерти от DataArt представиха тенденциите в бизнес анализа в Agile среда
Бързината, прозрачността, фокусът върху потребителите и предвидимите срокове са сред основните предизвикателства пред бизнес анализаторите, работещи в Agile среда. Това стана ясно по време на презентация, организирана от DataArt с лектори Мартин Антонов и Искра Бочева, бизнес анализатори с дългогодишен опит.

В събитието се включиха над 40 професионалисти и ентусиасти в сферата на BA, които имаха възможност да се запознаят с практически съвети и технологични насоки, свързани с бизнес анализа в Agile, както и да участват в дискусионен панел в края на лекцията.

„Да бъдеш Agile вече не е въпрос на избор, а необходимост. Бизнесът се нуждае от възможността за бърза реакция и навременни решения, а от бизнес анализатора се очаква да комуникира и отрази промените в изискванията към всички заинтересовани страни, при това – с изключителна бързина“, смята Искра Бочева от DataArt.

Тя представи някои методологии при скалирането в Agile като LeSS, Kanban и SAFe, както и какво е общото и различното между ролята на бизнес анализатора тази на „Product Owner“.

Според Искра Бочева, тези две роли изглеждат на пръв поглед различни, но всъщност имат доста области, в които се припокриват, например – продуктовият мениджмънт, фокусът върху системните детайли, дефиниране на user stories и др.

Втората част на лекцията беше посветена на географски разпределените екипи, проектните роли и значението им. Мартин Антонов се спря на различните стратегии за комуникация в международна и локална среда и ролята на определени подходи за подобряване на комуникационния процес, когато той се осъществява единствено онлайн.

Работата в Agile среда е свързана с комуникационни предизвикателства, ето защо е добре да се използват някои малки, но важни трикове, когато комуникираме с хора, с които работим в различни офиси, а често и в различни държави“, смята Антонов. Според него е полезно бизнес анализаторът да покаже част от своята индивидуалност, с което да предразположи събеседника си, да задава въпроси и да използва предимството на комуникационните паузи. „Това би могло да компенсира съществено липсата на директен контакт с хората от екипа, с които се налага ежедневна комуникация“, допълва той.

Според Мартин Антонов, ролята на бизнес анализатора не само у нас, но и в глобален план, тепърва ще нараства и професията трудно ще може да бъде изместена от изкуствен интелект, каквато тенденция се очертава за много други професионални сфери.

Презентацията беше част от инициативата “IT Talk” – поредица от събития, организирани от международната консултантска компания за разработка на персонализирани софтуерни решения - DataArt.

Това е първото събитие с BA насоченост, което DataArt инициира, като компанията планира и следващи лекции, насърчаваща дискусиите в сферата на бизнес анализа и обмяната на опит и знания сред експертите в областта.

Презентацията от събитието може да бъде изтеглена от ТУК