Дори във времена на криза, хората са на първо място: уроците от 2020-та

14 януари
Евгени Голанд, президент и основател на DataArt и Алексей Милър, управляващият директор на DataArt.
Дори във времена на криза, хората са на първо място:  уроците от 2020-та
2020 не беше обичайна година и със сигурност ни поднесе много предизвикателства. Но в същото време, това е и годината, в която DataArt се доказа като компания, която умее да реагира адекватно по време на криза, а кризата може да ни помогне да подобрим работата си. Било то чрез преосмисляне на бъдещето на офис площите, чрез преминаване към работа от разстояние или стандартизиране на процеси, които доскоро бяха просто експеримент. В тази статия споделяме опита си относно това кои бяха най-важните уроци, научени през изминалите 12 месеца.

ГЪВКАВОСТта и способността за адаптация имат водеща роля

За пореден път се убедихме колко важно е да бъдем гъвкави: в работата с клиенти, при взаимодействието с нашите служители и при адаптирането на вътрешните работни процеси. Изминалата година беше хаотична. Някои от клиентите ни бяха изправени пред повече проблеми от други – част от тях дори успяха да извлекат ползи от кризата, докато други бяха на ръба на оцеляването.

Първата стъпка при появата на пандемията беше незабавно да започнем разговори с клиентите си, за да създадем среда, подходяща за всички. Сега, когато погледнем назад, става ясно, че сме се справили с тази задача и сключените нови сделки са доказателство за това. Успяхме да предложим отстъпки на клиенти, които имат финансови трудности, като същевременно запазихме приемливи резултати за DataArt. А изводът, до който достигнахме, е че е много важно да можем да преговаряте гъвкаво с клиенти и служители и да бъдем достатъчно смели, за да предприемем нестандартен подход, ако е необходимо.

Понякога е по-добре нещата да се случват бързо, отколкото предпазливо

Друго важен урок, който компанията научи през изминалата година, е че понякога се изискват бързи действия, вместо да се реагира предпазливо. Обстоятелствата се променят толкова неочаквано, че никой не може да знае със сигурност кое е правилното решение. Ние приехме факта, че може и да допуснем грешка, но бяхме готови да приемем последиците.

запазването на числеността на екипа се оказа правилното решение

Във времена на голяма несигурност, за много компании първото решение бе да прибягнат до редуциране на разходи чрез намаляване на броя на служителите си. Ние в DataArt обаче предприехме друг подход и решихме да запазим цялата си работна сила от над 3500 колеги в глобален план.  Преценихме, че служителите ни и техните семейства не бива да бъдат ощетени, дори когато кризата ни поставя в рискова ситуация. Поглеждайки назад, виждаме, че това беше правилното решение не само от гледна точка на морала, но и от гледна точка на бизнеса. ИТ индустрията се възстанови бързо и търсенето на ИТ специалисти никога не е било по-голямо. В резултат на това способността на DataArt да отговори на нуждите на клиентите е по-добра от всякога.

Кризата е риск, но и възможност

И още един важен урок от изминалата година: Кризата може да бъде добра възможност да подобрим нивото на компанията, както и причина да си зададем въпроси какво работи и кое не, какво трябва да се промени и какво трябва да се запази. Равносметката е ключов елемент за всяка развиваща се компания. Последната криза, през която DataArt премина, беше преди десет години, което означава, че има много неща, които би трябва да бъдат преосмислени. Точно това направихме през 2020 г. Кризата с COVID-19 ни даде възможност да направим необходимите изводи и промени.

В резултат на пандемията адаптирахме нашите екипи за маркетинг и продажби и работа с клиенти. След това въведохме нова инициатива – „По-добро“. Името вероятно говори само за себе си, но ключовата идея е да се съсредоточим върху непрекъснатото подобряване и укрепване на вътрешните процеси и комуникации около думата „по-добри“ по отношение на операциите. Най-добрите корпоративни услуги, най-добре изпълнените проекти, най-ефективните маркетингови комуникации и най-високото ниво на съпорт.

Готовността за работа от разстояние е ключова

Дистанционната работа се оказа огромно предизвикателство и дори тест за адаптивност, технически умения и гъвкавост. Както казва Уорън Бъфет, "Едва когато вълната се оттегли, виждате кой плува гол".

В свят, в който дистанционната работа се превърна в норма само за една нощ, начинът на работа, който ние в DataArt използваме от години - децентрализиран, основан на човешки взаимоотношения, а не на строга йерархия - изведнъж се оказа единствената възможност компаниите да функционират ефективно.

За наше щастие, бяхме добре подготвени за промените. DataArt е една от малкото компании, чийто пръв разработчик е бил в Русия, но в същото време – първият й клиент е щатска компания. Казано иначе - DataArt работи дистанционно от самото си създаване и Covid-19 не ни свари неподготвени.

Видяхме, че е възможно не само да оцелеем, но и да създадем впечатляващи нови технологии и да осигурим отлично обслужване на клиентите без излишна бюрокрация, чрез разпределени екипи и дистанционно обслужване. Освен това в бъдеще ще приложим 100% политика за дистанционна работа. Служителите няма да бъдат обвързани с определен офис и ще започнат да работят напълно дистанционно. Това, което някога беше изключение, сега е правило и дори ще доведе до положителни промени за самите служители.

“Virtual first”

Преминаването към модела Virtual First може да бъде лесно, ако компанията има вече изградени процеси. Преходът беше плавен за нас, защото:

  • Корпоративната ни култура винаги е поставяла хората в екипа на първо място. DataArt дава приоритет на доверието, а кризата хвърли светлина = именно върху това колко важно е да се делегират права и отговорности.
  • Бизнес моделът, който прилагаме, позволява различни режими на работа със силен фокус върху виртуалното сътрудничество.
  • Нашата система InfoSec & Compliance е добре защитена и готова за работа от разстояние. По време на кризата видяхме ръст на хакерските и фишинг атаки, но DataArt се оказа добре подготвени за това. Основен урок: Никога не забравяйте процесите, свързани със сигурността на данните, които трябва да бъдат стабилни.
  • За разлика от конкурентите ни, мениджърите на DataArt и ръководителите на екипи винаги са знаели как да управляват, да измерват ефективността и да мотивират екипа си от разстояние.

ОФИСните пространства променят своята роля

Сега можем да видим, че ролята на офис пространството трябва да се промени. Големите открити площи вероятно ще станат отживелица и сега работим с архитекти, за да трансформираме нашите офиси по целия свят. По-малките и уютни офиси може да се окажат по-подходящи.

ХОРАТА в екипа винаги са на първо място, дори и ситуацията да се променя

Независимо от кризата, нашият основен принцип - „хората в екипа са най-важни“ - остава същият .

През 2020 г. основният приоритет на DataArt беше да се погрижим за служители си, като им осигурим безопасност, надеждност (провеждане на проучвания и установяване на техните нужди) и виртуално пространство (достъп до онлайн общности, уебинари и виртуални събития).

Пандемията през 2020 г. ни доказа, че всичко се свежда до хората и човешките взаимоотношения. Тези взаимоотношения са сложни и ролята на компанията е да бъде посредник. Кризата ясно очерта неравенството не само в бизнеса (в различните отрасли), но и в обществото като цяло. Моделът за дистанционна работа позволява на хората да продължат своята дейност и да работят извън градовете в малки и отдалечени населени места. Това, което стана ясно обаче, е че не всеки има тази възможност. В бъдеще е наложително да търсим нови начини за осигуряване на по-справедливи и единни условия на труд за всички.