Денис Юхно в ефира на Bloomberg TV: “Умните устройства ще повишават производителността си през 2019 г.”

Денис Юхно в ефира на Bloomberg TV: “Умните устройства ще повишават производителността си през 2019 г.”
Денис Юхно, изпълнителен директор на DataArt България и ръководител на развойния център на компанията у нас, бе гост в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV.

Той коментира прогнозния доклад на DataArt в сферата на „Интернет на нещата“, както и кои са факторите, които ще окажат най-голямо влияние в сектора през следващата година.

„В DataArt наблюдаваме следните тенденции за следващата година в сферата на IoT. Първата е, че умните устройства и устройствата, използващи интернет на нещата, ще станат по-мощни или ще зависят по-малко от облачните услуги“,

коментира Денис Юхно. Според него, в някои сфери, където свързаността е ограничена като производството, логистиката или доставката на стоки, тези технологии ще увеличат възможността за използване на изкуствен интелект и ще предоставят тези възможности и на самите устройства.

"2019 г. ще бъде годината на разпространението на 5G, въпреки че се очакваше това да стане през 2020 г. През тази година южнокорейските оператори вече пуснаха в обращение мрежата 5G. Поради значителното развитие на интернет на нещата на потребителския пазар много хора се опасяват за сигурността, защото концепцията за умния дом е изключително апетитна за хакерите. Много компании полагат огромни усилия, за да подсигурят устройствата и връзката между тези устройства, между облака и тях, за да предотвратят хакерски атаки и филтриране на тази мрежа от хакери".

Той коментира и основните рискове пред IoT сектора.

"Основните рискове са свързани с това, че много хора не знаят как работи тази технология и затова се страхуват, че с данните може да се злоупотреби. Освен това се страхуват, че изкуственият интелект заедно с интернет на нещата ще ги изместят и ще отнемат работните им места. Тези страхове са пречки в страни, където правителствата взимат решения и те се страхуват от новите технологии, като се опитват да спрат проникването им в ежедневието ни".