DataArt създаде Touchless Five – прототип за безконтактно опериране с обществени терминали

15 юли 2020
DataArt създаде Touchless Five – прототип за безконтактно опериране с обществени терминали
След пандемията с Covid-19 необходимостта от безконтактно опериране с обществени терминали нараства. Тези терминали са силно навлезли в нашия живот – банкомати, устройства за поръчка на храна във вериги за бързо хранене, гишета за самообслужване в институции, летища и т.н. През последните няколко месеца хората може би за първи път обръщат внимание колко често се налага да взаимодействат с такъв тип устройства в ежедневието си. 

Именно за да отговори на тази потребност, екипът на DataArt Talent Lab наскоро създаде прототипно приложение, което може да се използва за опериране с обществени терминали без натискане на бутон на екрана. Това премахва нуждата от пряко взаимодействие с устройството, елиминирайки опасността от разпространение на инфекции.

Какво направихме?

Екипът на DataArt създаде proof of concept за използване на технология за разпознаване на жестове, за да превърне обществените терминали в безконтактни устройства. Прототипът носи името DataArt Touchless Five и има способността да интерпретира движенията на ръцете от разстояние, вместо чрез директно натискане на бутони от контролното меню. По този начин потребителят може да поръчва артикули, да мести курсора по екрана и да емулира кликвания на мишката. Така биха могли да се правят покупки или да де получи необходимата информация, без да докосване на терминала.

Как реализирахме това?

За да реализира идеята, екипът на DataArt използва софтуерната библиотека Project Prague на Microsoft, сдвоена с камера Intel® RealSense™. Библиотеката позволява да се разпознаят движенията, на които след това терминалът отговаря посредством инсталираното приложение DataArt Touchless Five. 

Първата версия на безконтактния интерфейс, създаден от Talent Lab с помощта на софтуерната библиотека Cubemos - DataArt Orchestra - реагира на движението на пръстите, игнорирайки дланите и китките. Но създателите на прототипа решиха да направят нова версия, включваща контрол чрез дланта, която, може да бъде още по-прецизна. 

Перспективи на приложение

Хиляди ръце докосват терминали в банки, кафенета, хотели, летища, търговски центрове и музеи всеки ден, което превръща този тип устройства в потенциален източник на разпространение на болести. Ето защо е важно да се поддържа познатият принцип на взаимодействие между човека и устройство, но без пряк контакт, безопасно и без да се губи качеството на услугата.

Прототипът DataArt Touchless Five на DataArt демонстрира способността да изпълни тези условия. Разработката има потенциал да се използва за всякакви терминали на обществени места, включително устройства за плащане и получаване на билети на гари и кина, автоматични гишета за регистрация в хотели, информационни и навигационни терминали в музеи и търговски центрове.

Цената на такова технологично решение е ниска и е доста по-приемлива в сравнение със закупуването и инсталирането на сензорен екран. 

По-нататъшното развитие на проекта продължава, което ще увеличи прецизността на разпознаване на движенията и ще позволи да се използват и двете ръце наведнъж, например - за контролиране на мащаба на картата, показана на монитора.