DataArt публикува прогнози за развитието на технологиите през 2017 година

17 януари
DataArt публикува прогнози за развитието на технологиите през 2017 година

Изкуствен интелект, големи масиви от данни, виртуална реалност, изчисления в облака и кибер сигурност са темите, които ще променят всички индустрии в световен мащаб

14 декември 2016 г. – Ню Йорк и ЛондонDataArt, водеща международна консултантска фирма в областта на технологиите, прогнозира, че 2017 ще бъде година на интеграция, разпад и трансформация, дължащи се в голяма степен на дигитализацията на ключови сектори от индустрията.

Водещите специалисти на DataArt виждат следните тенденции за 2017 година по сектори:

Финансови услуги и капиталови пазари

 • Кибер сигурността и защитата на данните ще станат сериозни проблеми на най-високо управленско ниво, тъй като финансовите институции осъзнават, че неосигуряването на защита на информацията на клиентите ще бъде най-големият източник на регулаторни несъответствия и риск за репутацията им. Организациите ще инвестират сериозно в коригиране на технологичните уязвимости, недостатъчно строгите корпоративни правила и лошите процеси. В резултат на това управлението на данни във всичките му форми ще играе доминираща роля през 2017 година.
 • Бързата дигитализация на услугите, ориентирани към клиента, ще бъде въпрос на живот и смърт за организациите, тъй като електронна търговия и финансовите технологии повишават очакванията за оптимално изживяване за потребителя (UX). Електронната търговия и финансовите технологии ще предоставят все по-привлекателни алтернативи на традиционните организации за финансови услуги.
 • Изкуственият интелект (AI) и автоматизираното управление на бизнес процесите (BPM), включително системите с поддръжка за машинно самообучение (ML), ще осигурят конкурентно предимство, както и повишаване на производителността.
 • Изчисленията в облак ще продължат да еволюират до критичен за мисията елемент на оперативните инфраструктури на финансовите институции, превръщайки се в най-добрия път за решаване на проблеми със системи от предишно поколение и за намаляване на операционния риск до възможно най-ниски нива. Без стратегия за облака организациите няма да бъдат в състояние да се конкурират на пазара.

Пътувания

Изкуственият интелект, машинното самообучение и диалоговите интерфейси ще предизвикат промени в сектора на пътуванията.

· Ориентираните към пряко въздействие върху потребителите брандове за продажба на пътувания и авиокомпаниите ще ускорят усилията си в областта на изкуствения интелект (AI) и напредналото машинно самообучение (ML). ОТА (онлайн туристическите агенции) и доставчиците на мета данни ще продължат все повече и повече да инвестират в по-широка интегрирана среда и архитектура, която се обучава като човек, като ефективно използва исторически данни, за да предскаже възможностите за електронна търговия.

· Тъй като туристите все по-често са свързани на всички нива чрез улеснената от мобилните технологии мигновена комуникация, свързаните сензори и интелигентните устройства последователно и безпроблемно ще прихващат огромно количество генерирани данни. Базираните на изкуствен интелект чат ботове ще станат по-разпространени и допълнително ще разширят диалоговите интерфейси за пътуващите.

· През 2017 г. технологичните лидери ще продължат да насърчават научноизследователските и развойните дейности за по-дълбок достъп и събиране на персонализирани данни с цел по-добро обслужване на пътуващите. Персонализираното обслужване на клиентите ще се превърне в приоритет, а компаниите ще продължат да правят сериозни инвестиции в дигиталната трансформация, като акцентират върху продуктите, ориентирани към пътуващите и интелектуалния анализ на данни.

Телекомуникации

DataArt очаква сериозни промени при предоставянето на услуги, които се дължат на използваща облак технология, програмно конфигурируеми мрежи и 5G.

 • Ще станем свидетели на продължаващото разпространение на иновативни и ОТТ мобилни приложения, които подобряват професионалната и социална комуникация благодарение на търговското използване на уеб комуникации в реално време (WebRTC) – технология, която позволява опростени, извършвани в облак и децентрализирани комуникации и споделяне на информация, хармонизирано между различни устройства.
 • Виртуализацията на мрежовите функции (NFV) и програмно конфигурируемите мрежи (SDN) ще започнат да трансформират телеком бизнеса, което позволява по-бързо и по-гъвкаво въвеждане и поддръжка на нови услуги, като същевременно предоставя на потребителите достъп до широк спектър от съдържание и приложения.
 • През 2017 г. 5G ще започне да революционизира индустрията, въвеждайки нови класове услуги, възможности и свързаните с тях промени при мобилните компютърни среди. IoT (интернет на нещата) ще се радва на значителен растеж в областта на телекомуникационните технологии, като мобилните периферни изчисления (MEC) ще получат широко разпространение през втората половина на годината.

Здравеопазване

Новата администрация драстично ще повлияе на здравния сектор, особено след като новият президент и републиканците в новия конгрес отменят здравната реформа на Обама или прокарат нова.

 • При все, че ще доведе до реорганизиране на съществуващите работни процеси и ИТ системи с цел да се приведат в съответствие с новите разпоредби, това може да даде зелена светлина за здравните системи и ИТ доставчиците в здравеопазването, което да доведе до създаване на иновации в посоки, за които преди дори не са и помисляли.
 • 2017 ще бъде белязана с появата на новосъздадени фирми (стартъпи) в областта на здравеопазването. Стартъпите ще навлязат внезапно и бързо в сектора на здравеопазването с продуктите на технологията за добавената реалност (augmented reality), без предишните ограничения на виртуална реалност. Тъй като тази технология ускорява развитието на ежедневното потребителско изживяване от здравеопазването, тя ще съществува на границата между реалния и виртуалния свят в онова, което се нарича смесена реалност.
 • Отвъд формалните стартъпи през 2017 г. ще станем свидетели на реалния старт на хакерство в здравеопазването от типа на „направи си сам„ (DIY). Ще има значително ниво на нерегулирани иновации. DIY революцията в здравеопазването наистина ще започне да се случва през 2017 г. Тъй като формалните медицински процеси отнемат твърде много време, струват твърде скъпо и са твърде чувствителни към риска, хората ще разработват свои собствени решения, които имат реална стойност, но без клинични доказателства, както ги определяме днес.
 • Всичко опира до интеграцията. Здравните ИТ системи, като най-големите архиви с електронни здравни досиета (ЕHR), са изправени пред трудната задача да постигнат оперативна съвместимост. Изискванията за целенасочена употреба, така че пациентът да осъществи достъп до здравната си информация с помощта на API (интерфейс за приложни програми), ще открият възможност за множество по-малки фирми да правят нововъведения чрез API с открит код на големите ЕHR платформи, създавайки допълнителна стойност за всички страни в индустрията.

IoT

За IoT индустрията 2017 ще бъде година на дигитален пробив във всички индустрии, тъй като технологията трансформира пазари и бизнес модели, за да се адаптират към промените, които изискват компаниите да бъдат по-иновативни и гъвкави в „свързаната икономика“.

 • Активирането на облачни услуги и машинно самообучение (ML) са очевидните отговори на предизвикателствата от процеса на трансформация. Тази година DataArt видя повишено търсене на тези технологии в областта на събирането и управляването на данни, оптимизиране на ресурсите, автоматизация и намаляване на оперативните разходи, както и прогнозна поддръжка, анализи и прогнози.

Медии и развлечения

През 2017 г. ще видим вълна от консолидация в дигиталната медийна индустрия, която се дължи главно на традиционните медийни компании, стремящи се към увеличаване на онлайн мащабите чрез придобивания.

 • Организациите ще инвестират сериозно в правилното управление на данни и интеграция в резултат на големия брой сливания и придобивания, които ще се случат през 2017 г.
 • През идната година дигиталните медии и издателската дейност ще се фокусират върху повишаване на персонализацията, като например персонализирани препоръки.
 • Догодина развлекателната индустрия ще бъде изправена пред задачата да предоставя подобрени преживявания, за да ангажира потребителите, включително по-нататъшно въвеждане на виртуална реалност и разширена реалност.
 • И през 2017 г. стрийминг пазарът ще продължи да расте, още повече че войната между конкурентните платформи не показва никакви признаци на затихване, тъй като компаниите търсят иновативни методи да се отличат от масата.
 • Ще бъдем свидетели на продължаващите усилия да се добави прозрачност към дигиталните транзакции и да се облекчат плащанията към притежателите на права чрез технологиите: използване на блок вериги, глобални бази данни, както и платформи с отворен код/автоматизирано лицензиране.

В допълнение:

 • Можем да видим загриженост за въздействието на устойчивостта/опазването на околната среда, която излиза извън традиционните сектори на енергетиката и транспорта и навлиза в общоприетия начин на мислене за проекти в различни отрасли, включително финанси, здравеопазване и търговия на дребно. Очаквайте да видите по-големи усилия проектите да бъдат оценявани през многоизмерен обектив, включително икономика, маркетинг, сигурност, а вече и въздействието върху устойчивостта.
 • Индустрията на високите технологии ръководи света, преминавайки през границите, часовите зони и културите. С увеличаване на протекционистките движения по целия свят от нас зависи да покажем как глобалната разпределена и подпомагана от технологиите дейност може да продължи да бъде начин пазарите да бъдат накарани да работят по-добре за всеки.

За DataArt:

DataArt е международна консултантска фирма в областта на технологиите, която проектира, разработва и поддържа уникални софтуерни решения, помагащи на клиентите да дадат тласък на своя бизнес. Известни със своя задълбочен експертен опит и изключителен технически талант, екипите на DataArt създават нови продукти и модернизират сложни остарели системи, които влияят на трансформацията на технологиите в изберете индустрия.

DataArt е спечелила доверието на някои от водещите световни марки и най-взискателни клиенти, в т.ч. Nasdaq, S&P, United Technologies, OneWorld Alliance, Ocado, аrtnet, Betfair и skyscanner. DataArt е организирана като глобална мрежа от фирми за технологични услуги, която обединява експертния опит на над 2200 професионалисти в 17 локации в САЩ, Европа и Латинска Америка.

http://www.dataart.com

@dataart

За връзка с медиите:

САЩ/Северна и Южна Америка:

Уенди Шектър
+1 (212) 594-5504
wschechter@articulatecomms.com

Обединено кралство и Европа:

Лийф Аня Шнайдър
+44 (0) 7971 950 899
+44 (0) 2071 04 2213
lief@sbc.london