DataArt обявяви официалния старт на проекта „ИТ музей“

DataArt обявяви официалния старт на проекта „ИТ музей“
Проектът е посветен на историята на компютърните технологии в СССР и Източна Европа

DataArt обяви пускането на английската версия на своя уебсайт museum.dataart.com, който е посветен на историята на компютърните технологии в СССР и Източна Европа.

Музеят включва повече от 400 експоната и добавя ценни ресурси за всички, които се интересуват от винтидж електрониката и стария индустриален дизайн. Сред тях са експонати, датиращи от 1960 г., включително компютърен терминал Mera, рядък пример за индустриалния дизайн на Източния блок, терминалът VTA-2000 и легендарният американски терминал ADM-3A.

„В съвременния свят компютърните технологии ни дават изключителни възможности, ето защо ние от DataArt чувстваме, че сме длъжни да опазим историята, свързана с пионерите в нашата индустрия. Те проправиха път в дигиталния свят в Източна Европа и това трябва да се знае и помни“, коментира Алексей Помигалов, куратор на DataArt's IT музей.

Оригиналната колекция е създадена чрез дарения и лични усилия на Глеб Ницман, инженер от Санкт Петербург, който се присъединява към DataArt през 90-те години. Сега колекцията включва по-голямо разнообразие от устройства, процесорни модули, памет и др. Наличен е и оригинален екземпляр на съветския персонален компютър „Направи си сам“ Radio-86RK, по-късно използван от хиляди потребители както във фабрики, така и в домашни условия.

Музеят запълва важна празнота в съветската компютърна история. Освен че представя стари машини, той добавя и човешка нотка чрез различни истории, интервюта и любопитни факти от историята на ИТ сектора в Армения, България, Полша, Русия и Украйна. Посетителите на сайта могат да прочетат интервюта с инженери и програмисти, работили в периода 1950-1990 г.

ИТ музеят на DataArt стартира с онлайн изложба, към която са достъпни и статии, посветени на различни периоди от съветската компютърна история, разнообразие от снимки, видеоклипове и аудиозаписи. Тази онлайн изложба разказва историите на уникалния троичен компютър и популярните аналози на ZX Spectrum от Ленинград и Лвов. Представен е също съветският протоинтернет от 60-те години на миналия век и това как се е осъществявало правителственото популяризиране на компютърните науки в училищата.

Колекцията се съхранява в Санкт Петербург, но емблематичните произведения са получени от различни локации, включително Киев, Воронеж и Вроцлав. 

Екипът на DataArt IT Museum ще продължи да работи по проекта, добавяйки нови експонати в колекцията и интервюта с ключови личности от света на компютърните науки. По-нататъшните планове включват създаване на публични инсталации и изложби, които ще допълнят дигиталното представяне на музея.

Експонатите в музея могат да бъдат разгледани на: https://museum.dataart.com/en/artifacts/ .