DataArt обяви партньорството си със STRUCINSPECT

23 септември
DataArt обяви партньорството си със STRUCINSPECT
DataArt, глобална технологична компания, която проектира, разработва и поддържа софтуерни решения, обяви партньорството си с австрийската компания STRUCINSPECT с цел разработването на иновативна цифрова платформа за инспекция в областта на строителната индустрия.

STRUCINSPECT е стартъп на PALFINGER - световен лидер в производството на подемно-транспортни системи и решения с над 10 хиляди служители по света, включително и в България. Сътрудничеството между DataArt и STRUCINSPECT ще се фокусира в областта на дигиталната инспекцията на мостове с потенциал да се разгърне и в други аспекти на инфраструктурата като тунели, пътища и т.н.

Платформата ще даде възможност традиционната физическа проверка, извършвана от инженери, да бъде реализирана с помощта на изкуствен интелект и високотехнологична обработка на данни. Така ще се спестят време и разходи, инвестирани при досегашните начини за инспектиране на инфраструктурни съоръжения. Вместо това, платформата ще заложи на съвременните методи за събиране на данни и изчислителна 3D обработка, анализ на изображения и AI-базирано откриване на потенциални нередности.

Качествените изображения ще се правят от дронове или от хора на терен. Тези изображения се качват и анализират с помощта на AI алгоритми, които могат да откриват дефекти с изключително високо ниво на прецизност. След това изображенията се използват за генериране на 3D модел (т. нар. „Digital Twin“ или „Цифров близнак“), съдържащ изчерпателна информация за структурата. Следващият етап включва използване на съответните данни като основа за по-нататъшна интеграция в системата за информационно моделиране на сгради (BIM), метод, широко използван в строителната индустрия.

Надеждни и ориентирани към бъдещето аналитични платформи като тази могат да генерират значително по-високо ниво на предвиждания за евентуални неизправности, смятат експертите от DataArt. Използването на цифрови близнаци дава възможност да се създаде добавена стойност по цялата верига от реализацията на даден проект.

Месеците, необходими за инспекция на пътна инфраструктура, свързани с неудобни за хората затваряния, ще бъдат драстично намалени чрез автоматизиран процес, който дава висококачествена и надеждна информация за потенциални структурни дефекти.

Според Силвия Киенбергер, вицепрезидент „Нови бизнеси и технологии“ в DataArt,  цифровите близнаци могат да намерят място във всеки индустриален сектор - от инженерното производство на самолети до капиталовия бизнес. Това е бързо растящ пазар, оценен на 35,8 милиарда щатски долара при CAGR от 37,8%, допълва тя.

„Щастливи сме да си партнираме със STRUCINSPECT, тъй като нашият опит в софтуера за автоматизация на процесите дава възможност да се направи огромен скок в развитието на строителната инспекция. Работим върху десктоп версия на платформата, която значително ще намали времето и разходите, необходими за извършване на дейност, която е от жизненоважно значение за обществената безопасност",

заяви Александър Макеенков, управляващ директор на DataArt Швейцария.

„DataArt се доказа като надежден технологичен партньор в разработката и стартирането на текущата платформа. Пазарният потенциал е значителен и в крайна сметка предвиждаме разширяване на дейността, която да включва не само мостовете, но и тунели, пътища и други инфраструктурни решения",

добави Албрехт Карлуш, управляващ директор в STRUCINSPECT.