DataArt Kiddo: Безплатна онлайн платформа, с която децата изучават Python

DataArt Kiddo: Безплатна онлайн платформа, с която децата изучават Python
DataArt обяви началото на още един свой проект, който този път е насочен към децата, имащи желание да направят своите първи стъпки в програмирането. Екипът на компанията създаде Kiddo – безплатна онлайн платформа, в която всеки начинаещ може да разбере как се пише код в Python.

Какво е Kiddo?

Kiddo е платформа, чрез която децата могат да направят първите си опити за програмиране в Python, решавайки различни задачи и получавайки бърза обратна връзка. Програмата е доста лесна за използване и работи чрез API за управление на сцени, чрез които кодът се визуализира незабавно. Към момента има две такива сцени: първата е лабиринт, в който се движи малка мечка, чиято цел е да събира бисквитки и да бяга от чудовища, а втората е класическа конзола за решаване на програмни проблеми.

Kiddo article images

Задачата на децата е да направят така, че мечката да достигне до финалната линия, маркирана с флаг, и да събира бисквитки, без да бъде хваната от чудовището.

Kiddo не претендира за изчерпателно обучение по Python, но е добро начало за всяко дете. В интернет има много уроци по програмиране за начинаещи, а платформата на DataArt е чудесно допълнение с практическа насоченост.

В момента в Kiddo са налични 24 задачи за всяка от двете сцени. Самите сцени са доста прости, особено във версията с мечката: нейните действия се извършват чрез команди - две клетки надясно, след това три клетки надолу и т.н.

Постепенно задачите стават по-сложни, с още елементи, а след това самите пътеки започват да променят конфигурацията при генериране на ниво.

Конзолата емулира компютърен терминал и не цели да впечатлява с визията си. От друга страна, има сериозни задачи, при които се изисква работа с код. 

Kiddo article images

Kiddo позволява и вграждане в произволен сайт. За да стане това, просто трябва да копирате кода за вграждане – точно както с плейъра YouTube.

Приложения на платформата Kiddo

  • Учебни занимания
  • Конференции
  • Геймификация
  • Дни на отворените врати на университетите
  • Игри за начинаещи програмисти

С какво платформата е различна?

Ако разгледаме някоя онлайн платформа за обучение по програмиране, ще видим три често срещани компонента:

1. Теоретичен материал, който съответства на избраната методология на преподаване

2. Практически задачи, които са механизъм, който ви позволява да направите нещо самостоятелно. Понякога тази част може да бъде заменена от видео плейър, но при съвременните онлайн платформи обикновено се представя като интерактивен елемент.

3. LMS - или „Система за управление на обучението“, която проследява напредъка ви, назначава ви група, провежда тестове и изпити, информира за постижения и в същото време определя къде се намирате в настоящия момент.

Kiddo article images

В повечето платформи тези три компонента се обединяват в едно цяло. Това е разбираемо, тъй като всеки от тях е продукт с конкретна бизнес цел, постигането на която изисква максимално потребителско ангажиране

Kiddo залага на различен модел, като ангажира децата само с един от тези три компонента, което понякога е по-ефективен подход. Основното предимство е в бърза обратна връзка: пишете нормална програма на език за програмиране за възрастни и получавате незабавна визуализация

Какво следва?

Някои функции в Kiddo все още са само в начална фаза, но проектът може да бъде мащабиран. Задачите са създадени предимно от самите разработчици, но базата данни със задачи може да се развива почти безкрайно. 

Kiddo article images

В момента DataArt локализира платформата за различни държави, а изходният код се намира в Github https://github.com/DataArt/kiddo. Можете да добавите задачи към базата данни и да внедрите Kiddo към вашите сайтове по всяко време. Задачите са написани на JavaScript и тяхната сложност не е ограничена от нищо друго, освен от въображението на автора. Разполагаме с набор от готови изображения за задачи с графично поле, но ако искате, можете да си създадете свои собствени.

И накрая, ако някой има желание да добави нещо свое към Kiddo, което да изглежда по-органично на даден сайт, можете да ни пишете на kiddo@dataart.com.