DataArt и BANKEX пускат услуга за съхранение на криптовалута

5 октомври 2018
DataArt и BANKEX пускат услуга за съхранение на криптовалута
BANKEX Custody Service дава възможност за защита от умишлени атаки или човешки грешки

DataArt, международна технологична компания, която проектира, разработва и поддържа индивидуални софтуерни решения, и BANKEX, водеща финтех компания, обявиха партньорството си и съвместната си работа по пускането в експлоатация на BANKEX Custody Service. Услугата дава възможност за съхранение на криптирани данни, базирани на блокчейн чрез пълна защита срещу щети, причинени от виртуални атаки или човешка грешка.

DataArt изигра ключова роля в разработването на BANKEX Custody - механизъм за съхранение на криптовалута, подобен на стандартен банков сейф. За целта титулярът сключва договор за съхранение с BANKEX Custody, а частните ключове за криптиращи парични портфейли се съхраняват без външен достъп, включително без достъп от екипа на BANKEX. Депозитната разписка след това се отчита като актив.

След като BANKEX Custody стартира с едномесечен период, през който можеше да се използва само чрез покани, услугата вече е напълно достъпна за всички потребители.

BANKEX Custody приема различни криптовалути като Bitcoin Cash, Bitcoin, Litecoin, Ethereum и BKX (базиран на Ethereum банкноти ERC-20) и е достъпна, както за индивидуални, така и за институционални инвеститори. Към момента няма такса за услугата и няма изискване за минимална стойност на депозита. Екипът за обслужване на клиенти може да окаже пълно съдействие при всеки етап от процедурата.

"Много от технологичните компании твърдят, че имат опит в блокчейн, но истинският производствен опит с този тип технологии е трудно постижим", каза Игор Хмел, изпълнителен директор на BANKEX. "Екипът на DataArt допринесе с висока технологична експертност и нивото на сигурност, постигнато чрез партньорството ни, надминава стандартите, които съществуват към момента. И въпреки че услугата е подходяща за институционални инвеститори, фактът, че не се изисква минимален депозит означава, че можем да обслужваме и по-малки фирми и физически лица, притежаващи не особено големи криптоактиви "

"Блокчейн в областта на финансовите услуги е една от най-значимите и най-силно застъпени сфери в работата на DataArt", каза Алла Лемлек, вицепрезидент „Бизнес развитие“ в DataArt. "Разработването на услуга, която е нова за индустрията, винаги е предизвикателство и отговорност, а ние очакваме с нетърпение да продължим партньорството си с BANKEX".

BANKEX и DataArt планират да продължат да развиват услугата и да добавят нови криптовалути.