DataArt е сред 12-те финалистa в конкурса на Porsche за отворени иновации

DataArt е сред 12-те финалистa в конкурса на Porsche за отворени иновации
Проект, разработен от глобалната технологична компания DataArt, бе избран сред 12-те финалиста в надпреварата Porsche Next OI Competition.

Инициативата даде възможност на участници от 300 различни компании да създадат иновативно приложение за Porsche и да демонстрират умения в разработването на проект от типа „отворена иновация“. DataArt се включи в конкурса с блокчейн решение, което има за цел да изгради цялостна и взаимосвързана екосистема.

В продължение на два месеца екипът от експерти на DataArt, ръководен от Игор Илюнин, работи със симулирани приложни програмни интерфейси на Porsche. През този период са селектирани над 140 различни източници на данни, функции, инструменти и ресурси, за да се създаде новаторско решение.

Приложението, разработено от DataArt, обединява в една прозрачна блокчейн система информацията от водачите на автомобили с марка Porsche, застрахователните компании и всички данни за автомобила. Целта е да са намали значително бюрокрацията, да се ускорят транзакциите между всички участващи страни, което да спести време за стандартни оперативни процедури. В допълнение, решението събира в блок верига всички налични данни за историята на превозното средство, което позволява сигурното им съхранение.

"Конкурсът Porsche Next OI, чието начало бе дадено от изпълнителния директор на Porsche, демонстрира  невероятните възможности на съвременните технологии за трансформиране на съществуващите практики в индустрията", споделя Игор Илюнин, ръководител на IoT подразделението на DataArt и допълва: "Горди сме, че сме допринесли в това колективно иновационно усилие".

IoT подразделението на DataArt е сформирано през 2014 г., като за последните четири години екипът му е посветил усилията си в разработването и управлението автомобилни решения и IoT проекти за клиенти в ключови индустрии.