Българският офис на DataArt зае 1-во място в тазгодишната класация „ГЕПАРД“

11 декември 2019
Българският офис на DataArt зае 1-во място в тазгодишната класация „ГЕПАРД“
Българското подразделение на DataArt е победител в класацията „ГЕПАРД“ за компания с най-сериозен ръст на приходите в ИТ сектора у нас. Класацията се изготвя от екипа на в-к Капитал и се базира на данните от Търговския регистър, като целта е да се определят най-динамично развиващите се малки и средни фирми в различните индустрии.

"ДейтаАрт Юръп", каквото е търговското наименование на компанията у нас, реализира впечатляващите близо 8.9 млн. лв. приходи за 2018 г., което е 456% растеж спрямо 2017 г. По този показател компанията оглавява класацията за ИТ сектора в България, следвана от Endava, EGT Interactive и Дантек.

По отношение на общата класация за компаниите от всички индустрии у нас, DataArt отново заема челна позиция и е поставена на второ място след „Тръст Арго“.

Данните показват, че DataArt се разраства в България не само от гледна точка на приходите, но и по отношение на печалба и брой служители.

Преструктурирането на българското подразделение на DataArt и превръщането му от регионален офис в континентален е основната причина за сериозния ръст и развитие, пише в анализа си "ГЕПАРД". Промяната е свързана с цялостната дейност на компанията за България - офисът вече не е само развоен център, но и търговски клон, който отговаря предимно за държави от Европейския съюз, коментира за изданието Денис Юхно, изпълнителен директор на DataArt Юръп.

Според него, бизнес климатът в България е благоприятен и въпреки конкуренцията в търсенето и наемането на софтуерни инженери, страната е едно изключително добро място за инвестиции в софтуерния бранш.

"Със сигурност наемането на кадри не е лесна задача, но не и непосилна. Далеч по-трудно е една компания да задържи служителите си и именно в тази посока насочваме усилията си в DataArt", коментира Юхно.

"Гепард" е годишна класация за най-динамичните малки и средни компании. Победител в нея е дружеството с най-висок ръст на приходите, като условието е те да са пораснали в две поредни години. Дружеството трябва да отговаря на критерия за малко и средно предприятие – приходите му да са между 3.9 млн. и 97.5 млн. лв. Освен това компаниите трябва да са частни и да не са хазартни или болнични дружества.

През тази година в "Гепард" попаднаха рекордните 2269 компании.