9 полезни приложения за намаляване на стреса

22 април
9 полезни приложения за намаляване на стреса
Днес технологиите намират приложение в най-различни сфери, дори и в такива, за които не сме подозирали. Например – като средство за намаляване на стреса, за подобряване на настроението и постигане на емоционален баланс. Кои са най-подходящите приложения за това и какво можем да постигнем чрез тях? Експертите от DataArt, работещи в офисите ни в различни части на света, съставиха списък с технологични решения, които могат да послужат именно с такава цел. Вижте ги:

Ten Percent Happier

image

Още с наименованието си това приложение привлича вниманието (че кой не иска да е по-щастлив, пък било то и само с 10%). Ако сте чували за техники, които стимулират концентрацията, но не знаете как да започнете, опитайте именно Ten Percent Happier . Приложението предлага двуседмични курсове за начинаещи, които представят методи за увеличаване на концентрацията по достъпен начин. Тук няма място за мистерии от типа „отваряне на чакри“, които отказват много хора да използват подобни приложения. Вместо това е налице по-практическа насоченост. Ten Percent Happier обаче не е безплатно и е налично само на английски език.

Headspace

image

Headspace прави медитацията по-достъпна и разбираема. Персонализираното приложение ще ви позволи да се откъснете от стресови ситуации и да фокусирате вниманието си върху това, което е важно за вас. Също така Headspace намалява времето за заспиване и подобрява качеството на съня, твърдят авторите му. Тук забавните анимирани герои са нещо като посредници. Headspace е едно от най-популярните приложения за медитация в света.

Calm

image

Calm е страхотно мобилно приложение, което намалява напрежението и помага за по-бързото заспиване. Безплатната версия предлага само аудио медитации, а платеният абонамент включва повече възможности.

Day One

image

Смятате ли, че воденето на дневник вече не е модерно? Приложението Day One твърди нещо съвсем различно: „От специални събития до всекидневни моменти. Елегантният Day One интерфейс превръща воденето на дневник в удоволствие и релаксираща практика“. Е, не е нужно да пишете бележки всеки ден, можете да го правите, когато искате да организирате мислите си - сутрин, вечер или по време на обедна почивка – тогава, когато имате време и желание.

Mental Health Foundation

image

Това е сайтът на Британската фондация в подкрепа на психичното здраве, функционираща от 1949 г. насам. Тук можете да намерите много полезни материали, подпомагащи психиката и емоционалното здраве: наръчници, статистики, практически съвети и личен опит, който споделят другите хора. Допълнение към клиповете и статиите е подкастът на фондацията, който обхваща много теми, свързани с психичното здраве: от икономическите причини за емоционални проблеми до техники за релаксация. Цялото съдържание е много интересно, защото водещите експерти от различни области на науката участват в проекта.

Noisli

image

Noisli е генератор на фонов шум, който заглушава досадни звуци, помага ви да се концентрирате или – напротив, да се отпуснете. Всичко това е представено чрез цветова схема. Тя е последователна и се променя плавно в зависимост от състоянието. Приложението има таймер, който може да бъде настроен, например - преди лягане, и бележник, в който можете да записвате мислите си.

Noisli е генератор на фонов шум, който заглушава досадни звуци, помага ви да се концентрирате или – напротив, да се отпуснете. Всичко това е представено чрез цветова схема. Тя е последователна и се променя плавно в зависимост от състоянието. Приложението има таймер, който може да бъде настроен, например - преди лягане, и бележник, в който можете да записвате мислите си.

BBC Soul Music

image

Подкастът идва от BBC Radio 4, станция, която пуска разнообразна музика. Всеки епизод представя една песен и нейното значение за хората от различни култури, както и емоционалното въздействие, което може да има върху тях. Звучи сериозно, но всъщност подкастът предлага успокояващо изживяване. Ново издание се появява почти всяка седмица.

Insight Timer

image

Това е уебсайт с опростен интерфейс за тези, които знаят кога да се отпуснат и търсят подходящия музикален съпровод. Звуците и мелодиите са подредени в секции и доста разнообразни: буря, силен дъжд, вятър, шум от клоните на дървета и т.н. В Relax Melodies ще намерите и съвети за намаляване на стреса и релаксиращи техники (от типа на: „6 минути четене на ден намалява нивата на стрес с до 60%“) Разбира се – и тук не е пропусната медитацията, като са представени подходящи техники и методи.