8-те най-лоши пароли, които ви превръщат в лесна мишена за хакери

25 февруари
8-те най-лоши пароли, които ви превръщат в лесна мишена за хакери
Можете ли да станете лесна плячка на хакерите? Сигурна ли е паролата, която използвате? Ако сте от хората, чиято парола се състои от цифрите „1234“, то определено има върху какво да помислите.

Като част от инициативата “Privacy Weeks” на DataArt ви представяме 9-те най-лоши идеи за пароли, които превръщат потребителите в мишена за хакерски атаки, при това – без особени усилия. Макар и изброените примери да звучат като шега, те всъщност са съвсем реални казуси, базирани на статистики, които SplashData публикува всяка година:

1. Пароли, съдържащи само от една и съща буква, цифра или символ

Този подход обикновено показва, че напълно сме занемарили грижата за своята киберсигурност и креативността ни е паднала под нулата.

Примери: 000000, 111111, 7777777 (да, дори и да не ви се вярва, паролата 111111 се нарежда на 8-то място по популярност за 2019-та година).

Дори да изберете повторения от F, Ж или $, това няма да ви помогне.

2.  Пароли, състоящи се от лесни клавишни комбинации

Тази категория пароли изисква една идея повече усилия в сравнение с първата, но е също толкова уязвима към хакване.

Примери: qwerty, 123456 (и по-дългата версия 123456789), както и !@#$%^&* и 1q2w3e4r, които само привидно изглеждат сложни.

3. Пароли „пароли“

Какво ще рече това? В тази категория влизат всякакви думи и фрази, свързани с въвеждането на паролата и получаването на достъп.

Примери: password, password1, newpassword, admin, login и т.н.

Password007 отново не е добра идея, както и всяка друга комбинация, свързана с рождената ви дата.

4. Пароли, свързани със спорт

Паролите, свързани със спортни дейности, също са често използвани, сочат статистиките на SplashData. Логично е да се предположи, че са предпочитани от мъжете.

Примери: football, basketball

Твърде вероятно е да бъдете хакнати и ако използвате имена на клубове, популярни във вашата локация. Levski или CSKA може и да са любими отбори, но едва ли ще свършат работа като парола.

5. Пароли, посветени на чувства и любовни отношения

Тук всичко е свързано с любов и предателство.

Примери: iloveyou, loveme, missyou, trustno1

Добре е да знаете, че киберпрестъпниците лесно могат да ви проучат, така че – ако жена ви се казва „Мими“, не ползвайте парола “IloveMimi”.

6. Пароли с герои от фентъзи книги и видеоигри

За наша изненада, в списъка на SplashData все още не фигурират популярни пароли, свързани с персонажи от “Game of Thrones”. Но пък са налице други примери като: dragon, princess, ninja и superman.

Хакерите имат време и използват ботове, така че дори tRoll няма да свърши работа.

7. Пароли, свързани с животни и домашни любимци

Имената на домашните любимци (както и тези на децата) се използват за пароли от мнозина, но статистиките показват, че самите животински видове също са чест избор.

Примери: mustang, monkey

Ако все пак държите да се спрете някое животно като част от своята парола, можете да заложите на нещо по-непопулярно - африканското диво куче, например.

8. Пароли, съдържащи имена

Потребителско име martin, парола martin1. Да, подобни комбинации са често срещан избор за парола, която е лесна за запомняне и също толкова лесна за хакване.

Тенденции в паролите

Какви са бъдещите тенденции в избора на пароли? Тъй като не се наблюдава почти никаква еволюция в списъка на най-лошите пароли през последните 10 години, може да очакваме, че неразумният избор в това отношение ще продължат да бъде масово явление.

Надежда все пак има и тя е свързана с факта, че все повече сайтове не оставят възможност за подобни своеволия и задължават потребителите да използват комбинация от минимален брой символи, цифри, главни и малки букви. Но ако все пак много държите да се придържате към варианта „12345678“, не ни остава нищо друго, освен да ви стискаме палци!