7 филма, посветени на известни програмисти и основатели на ИТ компании

7 филма, посветени на известни програмисти и основатели на ИТ компании
Ако сте решили да прекарате вечер пред екрана и се чудите какво да гледате, ето някои идеи.

Този път те са свързани с визионерите в софтуерния бранш, със създателите на популярни игри и водещите имена от движението за свободен софтуер. Екранизираните истории, посветени на знаменитости като Стив Джобс и Бил Гейтс, определено ще ви дадат една различна гледна точка и ще ви накарат да се замислите за това какво е нужно, за да останеш в историята. Сред предложените заглавия има както игрални, така и документални филми, като е препоръчително да ги гледате в оригинал, за да подобрите уменията за слушане и разбиране на английски език.

Pirates of Silicon Valley (1999)

Биографичният филм, посветен на Стив Джобс и Бил Гейтс, е базиран на „Valley Fire: Building the Personal Computer“ от Пол Фрайбергер и Майкъл Суейн. Това е историята на формирането на двама гении, благодарение на които днес всички имаме персонални компютри. Филмът ни потапя в дебрите на предприемачеството, сътрудничеството, конкуренцията и мечтателите, които имат потенциала да реализират идеите си и да се прославят по целия свят.

The Social Network (2010)

Филмът е посветен на основателя на Facebook, който на 23 години става най-младият милиардер в света. Ще научите повече за кариерния и житейски опит на Марк Зукърбърг, който започва своя път към върха през 2004 г. по време на следването си в Харвард. Самият Зукърбърг няма нищо общо със снимките на филма, както той многократно е заявявал в свои интервюта. Въпреки това, през 2011 г. за първи път се среща с главния актьор Джеси Айзенберг в телевизионното шоу Saturday Night Live и оценява положително неговото участие.

Jobs (2013)

Това е първият биографичен филм, посветен на Стив Джобс, чиито снимки стартираха, когато той напусна Apple, за да се бори с рака. Премиерата се състоя при закриването на Сънданс през януари 2013 г., малко повече от година след смъртта му. Филмът получи смесени отзиви от критици и публика, но мнозина похвалиха Аштън Къчър, който изигра главната роля.

Основният фокус на филма е насочен към началото и ранните етапи от кариерата на Стив Джобс, от създаването на първия Macintosh до напускането на собствената му компания и завръщането на поста. Според режисьора Джошуа Майкъл Стърн, сценарият е написан въз основа на лични разкази и интервюта.

Steve Jobs (2015)

След спорния успех на предишния филм, само две години по-късно се появява ново заглавие, посветено на знаменития Стив Джобс. Филмът е заснет от Дани Бойл с акцент върху представянето на известните джаджи на Apple.

През същата година излиза и документален филм „Стив Джобс: Човекът в машината“ (2015) - препоръчваме го, ако вече сте гледали първите два филма или смятате, че има още какво да научите за Джобс.

Revolution OS (2001)

Този документален филм е посветен на разработчиците на GNU и Linux, продуктите с отворен код и свободния софтуер. В него ще видите интервюта с известни програмисти и бизнесмени, сред които: Линус Торвалдс, създател на ядрото на Linux, Ричард Столман, основател на движението за свободен софтуер и проекта на GNU, Ерик Реймънд съосновател и президент на Open Source Initiative, Брайън Белендорф, главен разработчик на Apahce и др.

Minecraft: The Story of Mojang (2012)

Документалният филм за Mojang и създаването на емблематичната игра Minecraft е заснет със средства, събрани чрез краудфъндинг на Kickstarter. Филмът включва интервюта със създателя на играта и основател на компанията Маркус Персон, водещия дизайнер Йенс Бергенстен, други представители на гейминг индустрията и феновете на Minecraft.

Indie Game: The Movie (2012)

Това е още един високо оценен документален филм както от публиката, така и от критиците. Той изследва работния живот на независимите създатели на инди игри, а именно: Едмънд Макмилън и Томи Рефенес от Super Meat Boy, Фил Фиш от Fez и Джонатан Блоу от Braid.