5 начина да бъдем по-ефективни, ако работим от вкъщи

27 март
5 начина да бъдем по-ефективни, ако работим от вкъщи
Компаниите по целия свят преминават към дистанционен модел на работа поради усложнената ситуация в следствие на пандемията от Коронавирус. И ако за много хора работата от дома е добре позната практика, то за други това е нещо ново, към което тепърва трябва да се адаптират.

Как да направим работата в домашния офис продуктивна и целесъобразна? Възможно ли е изобщо това? Как да разпределим времето си и какво е добре да имаме предвид?

Вижте някои отговори и полезни съвети от експертите от DataArt, глобална софтуерна компания, която от години прилага успешно “Working From Home” модела и чиито служители са с богат опит в дистанционната форма на работа в географски разпределени екипи:

Обособете си работно пространство

От съществено значение е да изберете най-доброто място за работа в домашни условия - пространство, което да ви позволи да разделите професионалните задължения от личния живот. В много случаи е невъзможно това да бъде отделна стая, но ако има как – намерете си кътче, което да ви държи далеч от разсейващите фактори и домашната суматоха (особено, ако не сте сами у дома). Удобният кът с бюро и място за компютъра е важен, за да сте сигурни, че ще можете да сте ефективни. Някои хора предпочитат да работят настанени удобно на дивана или седнали на кухненския плот. Макар и да звучи изкушаващо, често това е свързано и с множество разсейващи фактори, чести разходки до хладилника, гледане на телевизия и т.н. Така че – ако това е вашият случай, помислете за друга алтернатива.

Елиминирайте разсейващите фактори

Ако ви е трудно да се концентрирате, анализирайте какво ви пречи в действителност. Може да се окаже, че това е работещият на заден фон телевизор или пък шумът от съседната стая. Опитайте се да светете до минимум разсейващите фактори и превърнете това в практика. Ако не сте единствените у дома, които работят от вкъщи, добре е да си определите взаимни граници и да стиковате работните си часове, за да не си пречите. В сегашната ситуация много често се оказва, че хората трябва да работят у дома, докато децата са наоколо, което също е предизвикателство. Друг разсейващ фактор могат да бъдат социалните мрежи, чатовете с приятели и поглеждането на новинарските сайтове, за да разберете последните новини около случващото се. Прекаляването с подобен тип информация и онлайн общуване може да е изкушаващо, но не забравяйте, че в момента вие сте мениджъри на самите себе си и трябва да разпределите правилно времето и приоритетите си.

Определете си ясен график и се придържайте към него

Хората, които са свикнали с WFH режим, често посочват планирането като най-важното, за което трябва да се грижат. Добре е да го направите предварително, определяйки си график по часове в началото на работния ден. Опитайте да поддържате ежедневните си навици, които имате и в офиса: станете в обичайното време, пригответе си сутрешното кафе или чай, оставете си време за обедна почивка и т.н. 

Ако се фокусирате по-добре сутрин, използвайте това време, за да завършите задачите, които изискват внимание и са спешни. За да запазите своята продуктивност, можете да опитате режима 50/10, който включва 50 минути за работа и 10-минутна почивка. Времето за почивка използвайте, за да станете и да се раздвижите, да подишате чист въздух на балкона, да поговорите с някой близък и т.н.

Онлайн срещи? Уверете се, че няма технически неизправности и че няма да ви прекъсват.

За да избегнете неудобни изненади по време на онлайн срещите, погрижете се предварително за техническите подробности. Проверете връзката, качеството на аудиовизуалното си оборудване и се уверете, че на заден фон не са изложени на показ разхвърлян гардероб или мивка, пълна със съдове. Приведете и себе си в подходящ за видеоконферентни разговори вид. 

Ако имате деца, не забравяйте да ги държите заети през натоварените си часове. Можете да изпробвате едно простичко правило – измислете си някакъв знак, който да означава, че в този момент е необходимо да се пази тишина – например - бележка в определен цвят, залепен на видимо място, за да уведомите хлапетата, че правите нещо важно. Помислете и за вашите домашни любимци - те също могат да бъдат доста упорити и да се окажат пречка за нормалното протичане на срещата.

Погрижете се за своето физическо и емоционално здраве

Сега, повече от всякога, е важно да се концентрирате не само върху работните си задължения, но и върху своето емоционално и физическото здравословно състояние. Ситуацията е такава, че всички ние сме изправени пред огромно предизвикателство – да ограничим заразата и в същото време – да избегнем прекомерното количество стрес и негативни емоции в следствие на социалната изолация. Липсата на социални контакти с колегите и приятелите, съчетани с липсата на спорт и физическа активност, могат да се превърнат в предпоставка за лоши последици. Ето защо, отделяйте си време за почивка и се постарайте да приключите с работните задължения в същия час, в който това се случва, ако сте в офиса.

Изберете си приятни занимания за времето, в което не работите, поддържайте физическа активност и стойте далеч от негативни мисли.

И не на последно място: 

Нека не забравяме, че всичко, което се случва днес, все някога ще приключи. Нещата пак ще се върнат към нормалния си ритъм, а дотогава се пазете и използвайте времето си ефективно.