5 книги за DevOps, които си заслужава да прочетете

12 май 2021
Евгений Малий, DevOps инженер в софтуерната компания DataArt
5 книги за DevOps, които си заслужава да прочетете
Независимо дали сте професионалист или ентусиаст, книгите, посветени на DevOps със сигурност са един чудесен начин да затвърдите познанията си. В тази връзка Евгений Малий, DevOps инженер в софтуерната компания DataArt, ни представя своя кратък списък с полезни заглавия, които са подходящи за всеки, който се интересува от DevOps. В тях ще намерите общи принципи и отговори на конкретни въпроси, примери от практиката и дори любопитни истории. Всичко това ще ви даде възможност да се потопите в културата на DevOps и да научите повече за професията:

The Phoenix Project: A Novel About IT, DevOps, and Helping Your Business Win

Книгата е подходяща за тези, които работят в ИТ или просто се интересуват от темата и обичат да четат истории за успешни личности и компании. Като се има предвид това, в книгата се съдържат много ключови концепции и теории, които могат да ви помогнат да управлявате своя ИТ отдел. А и самият факт, че се превръща в бестселър, говори достатъчно за това заглавие.

Ще се запознаете с историята на Бил, ИТ мениджър в Parts Unlimited, който е натоварен да поеме проект, критичен за бъдещето на бизнеса, и носещ кодовото име Phoenix Project. Проектът е значително над бюджета и изостава от графика. Главният изпълнителен директор изисква Бил да се справи с проблемите в рамките деветдесет дни, в противен случай целият отдел ще бъде закрит и възложен на външни изпълнители.

В забързан и забавен стил три светила на движението DevOps стават част от история, която всеки, работил в сферата на ИТ, ще разпознае. Читателите не само ще се научат как да подобрят собствените си бизнес процеси, но никога повече няма да гледат на ИТ по същия начин.

DevOps book

Effective DevOps: Building a Culture of Collaboration, Affinity, and Tooling at Scale

Книга за културата на DevOps и как да я развивате, докато работите с различни типове хора. Това не е техническа литература, но повдига важни теми за всеки, който се интересува от тази материя.

В книгата можете да намерите нови начини за развиване на взаимоотношения с колеги, клиенти и бизнес организации. В нея се съдържат много въпроси, отговори и истории, които да ви помогнат да се доближите до DevOps практиките.

DevOps book

The DevOps 2.0 Toolkit: Automating the Continuous Deployment Pipeline with Containerized Microservices

Тази книга е добра отправна точка за започване на вашето пътешествие в света DevOps. Авторът показва набор от технологии и как те могат да бъдат приложени на практика: Docker, микроуслуги, CI/CD, синьо-зелено внедряване и др. Главите са независими една от друга, всяка обяснява защо една или друга архитектура или технология е подходяща и съдържа примери с код. В цялата книга се набляга на следното: автоматизирайте всичко, което можете.

Книгата е от 2016 г., и някои примери може да не са съвсем актуални, но като цяло си струва да се прочете цялата поредица "The DevOps Toolkit".

DevOps book

Continuous Delivery: Reliable Software Releases through Build, Test, and Deployment Automation

В тази книга се разказва за философията на непрекъсната доставка, обяснява защо е необходима по принцип и отговаря на въпросите:

  • Защо се нуждаете от управление на конфигурацията?
  • Кои стратегии за тестване трябва да използвате: E2E tests, smoke tests или други видове автоматизирани тестове?
  • Как да настроите конвейера за конвертиране (pipelines) за доставки на приложения (blue-green/canary deployment)?

Книгата е написана преди около десет години, така че някои от инструментите и технологиите са остарели, но идеите и принципите остават актуални. Тази книга е чудесен ресурс, за да започнете да трупате познания в сферата на DevOps и да научите основните понятия.

DevOps book

The DevOps Handbook: How to Create World-Class Agility, Reliability, and Security in Technology Organizations

Какво да правим с DevOps и кои компании го използват? Тази книга описва опита на Google, Capital One, Target, Netflix, Etsy и др., като обяснява как културата и практиките на DevOps влияят върху бизнес резултатите.

Книгата обхваща много от най-добрите практики относно:

  • доставка на код от хранилището до производствената среда;
  • автоматизирано тестване;
  • събиране на метрики и логове;
  • откриване на проблеми;
  • възстановяване при сривове;
  • как да представим и обосновем тези подобрения на мениджмънта;
  • как да постигнем промени в организации, които изглежда не се нуждаят от промени.

Ще намерите и множество примери от практиката на хора, които са се борили с проблеми и ще научите какви решения са взели, какво са предприели и дали са били прави в крайна сметка.

DevOps book