12 безплатни онлайн курса по програмиране за начинаещи

27 април
12 безплатни онлайн курса по програмиране за начинаещи
Програмирането е една от най-перспективните професии на нашето съвремие, което я прави доста привлекателна не само за млади специалисти, но и за хора от други сфери, които са решили да се преквалифицират на по-късен етап.

Днешната ситуация е такава, че донесе неочаквани промени за много хора – част от тях загубиха работата си, а други разполагат с повече свободно време у дома. Ако и вие сте сред тях и искате да направите първите си крачки в света на софтуерната разработка, ето някои добри възможности за онлайн обучение, подходящи за начинаещи:

1. Introduction to Computer Science, Microsoft

С този курс ще натрупате познания за основните неща - как работят дигиталните устройства и как се пишат прости програми в контролирана среда. Разбирането на начина, чрез който функционират компютрите, както и основните алгоритмични принципи, ще ви помогне да създавате по-добри приложения в бъдеще и ще ви дадат базови познания как да се справяте с грешките. Това е солидна основа за по-нататъшно развитие, независимо от направлението, което ще изберете.

Програмата се състои от следните 3 курса:

→ Продължителност на курса: 2-4 месеца (38-52 ч)

→ Цена на курса: безплатно (ако се регистрирате за всеки курс поотделно)

→ Цена на сертификата: $267 за цялата програма или $99 за всеки от 3-те курса

2. Python Programming: A Concise Introduction, Wesleyan University

Курсът е насочен към начинаещи, които искат да се научат да програмират в Python (3.x). Тук ще разберете как да инсталирате Python и как да използвате Spyder IDE (интегрирана среда за разработка) при писане и отстраняване на грешки в програмите. Курсът е предназначен за студенти с малко или никакви познания и се състои от 4 модула. Всеки модул завършва с упражнение, състоящо се в създаване на проста програма.

→ Продължителност на курса: 14 часа

→ Цена на курса: безплатно

→ Цена на сертификата: $79

3. Introduction to Computer Science and Programming Using Python, MIT

Искате ли да научите основите на програмирането за решаване на реални проблеми с помощта на Python 3.5? Този курс ще ви помогне за придобиване на алгоритмично мислене и ще ви въведе в методиките за писане на приложения.

Програмата се състои от шест части:

 • Въведение в изчислителните процеси
 • Езикът за програмиране Python
 • Някои прости алгоритми
 • Тестване и отстраняване на грешки
 • Неформално въведение към алгоритмичната сложност
 • Структури на данни

→ Продължителност на курса: 9 седмици (14-16 часа седмично)

→ Цена на курса: безплатно (ако се регистрирате за всеки курс поотделно)

→ Цена на сертификата: $75

4. Introduction to Programming in Java, Microsoft

Тук ще научите принципите на обектно-ориентираното програмиране, професионалните инструменти за програмиране и това как да компилирате програми (и защо е важно).

Ще се запознаете и с основните алгоритми, които разработчиците използват за създаване на разнообразни решения - от програми за автоматизация до сложни системи. Ще научите също как да манипулирате данни, използвайки софтуер - хеш таблици, ефективни инструменти за управление на информацията и т.н. Курсът включва и много упражнения и практически задачи.

Програмата се състои от 3 курса. За да ги завършите безплатно, запишете се за всеки курс поотделно:

→ Продължителност на курса: 2–4 месеца / 63–100 часа

→ Цена на курса: безплатно

→ Цена на сертификата: $267 за цялата програма или $99 за всеки отделен курс.

5. Computer Science: Programming with a Purpose, Принстънски университет

Курсът ще ви въведе в основни програмни елементи като променливи, условия, цикли, масиви и I / O. След това ще бъдете запознати с проблеми като рекурсия, модулно програмиране и повторно използване на код. Ще научите и какво е обектно-ориентирано програмиране. Авторите на курса използват Java, за да преподават основни техники за решаване на проблеми, които могат да бъдат приложени в много съвременни програмни среди. 

 • Продължителност на курса: 32 часа
 • Цена на курса: безплатно
 • Без сертифициране

6. Introduction to Web Development, Калифорнийски университет

Целта на курса е да ви запознае със света на уеб разработката и дизайна, без значение колко малък е вашият опит и знания в началото.

След като завършите курса, ще можете да опишете структурата и функционалността на уебсайт, да създадете динамични уебсайтове, използвайки комбинация от HTML, CSS и JavaScript, да приложите основни концепции за програмиране, да създадете HTML форми и да изберете правилната хостинг услуга за пускане на уебсайт. Ще можете също така да определите модела, според който в бъдеще ще създавате уебсайтове. 

 • Продължителност на курса: 16 часа
 • Цена на курса: безплатно
 • Цена на сертификата: $79

7. Front-End Web Developer , W3C

Интернет е навсякъде! Уеб разработката е сложен, творчески и интересен процес, който може да се превърне в доходоносна професия. Тази учебна програма, създадена от World Wide Web Consortium, организация, която създава уеб стандарти, ще ви помогне да развиете основните умения, необходими за изграждане на уебсайтове според най-новите стандарти.

Ще се научете как да кодирате с помощта на HTML5 тагове, да рисувате и анимирате графики и да възпроизвеждате аудио и видео елементи. Ще се запознаете и с добрите CSS практики и основи на JavaScript, които ще ви позволят да създавате интерактивни уеб приложения.

Програмата набляга на 3 основни езика, използвани в мрежата: HTML5, CSS и JavaScript. Състои се от 5 курса, съдържащи интерактивни примери, благодарение на които ще разберете как да пишете правилно приложения. 

За да завършите програмата безплатно, запишете се за всеки курс поотделно:

→ Продължителност на курса: 2–4 месеца / 139–191 часа

→ Цена на курса: безплатно

→ Цена на сертификата: $500 (за цялото обучение) или $99–129 (за 1 курс)

8. Computer Science for Game Development от Харвардския университет

Първият от курсовете в програмата ще ви представи основите на популярните езици за програмиране, така че ще можете да развиете необходимите умения за проектиране и създаване на първата ви игра. Вторият курс е строго фокусиран върху процеса на разработване на играта.

Разгледайте класиката и по-новите игри като Angry Birds и Portal, за да разберете как се изграждат тези видове приложения. Лекциите и упражненията ще ви помогнат да навлезете в тайните на 2D и 3D компютърната графика и анимация. Ще научите също и как да използвате рамките Unity и LÖVE 2D, както и езиците Lua и C #.

Програмата се състои от 2 курса. За да го преминете безплатно, регистрирайте се за всеки поотделно:

→ Продължителност на курса: 2-4 месеца / 172-308 часа

→ Цена на курса: безплатно

→ Цената на сертификата: $162 (за цялото обучение) или $90 (за 1 курс)

9. Computer Science and Mobile Apps, Харвардски университет

Тази програма ще ви даде възможност да се научите на алгоритмично мислене и ефективно решаване на проблеми. Чрез курса ще усвоите основите на програмирането и работата на компютърните системи, а след това ще научите как да разработвате мобилни приложения, използвайки React Native. 

Подготвените казуси, вдъхновени от криптография, финанси, криминалистика и компютърни игри, ще ви позволят да се запознаете с различни езици за програмиране. Важна част от обучението е финалният проект, в който ще реализирате приложение с ваш собствен дизайн.

Програмата се състои от 2 курса (за които трябва да се регистрирате поотделно, ако искате да ги преминете безплатно):

→ Продължителност на курса: 2–4 месеца / 178–317 часа

→ Цена на курса: безплатно

→ Цена на сертификата: $162 (за цялото обучение) или $90 (за 1 курс)

10. Data Science, Харвардски университет

Програмата ще ви осигури необходимата база от знания и умения, полезни за справяне с предизвикателствата при анализа на реални данни. Тук са обхванати понятия като вероятност, извод, регресия и машинно обучение, позволявайки ви да развиете необходимите умения: програмиране в R, събиране на данни в dplyr, визуализация на данни с помощта на ggplot2, организация на файлове в Unix / Linux, контрол на версиите в git и Github и RStudio поддръжка.

В програмата ще се натъкнете на интересни казуси и конкретни въпроси, на които ще отговорите чрез анализ на данните. Примери от казуси: Тенденции в световното здраве и икономика, Процентът на престъпността в САЩ, Финансовата криза през 2007-2008 г., Системи за препоръчване на филми и т.н.

Програмата се състои от 9 курса:

→ Продължителност на курса: 2–4 месеца / 102–184 часа

→ Цена на курса: безплатно (ако се регистрирате за всеки курс поотделно)

→ Цена на сертификата: $442 (за цялото обучение) или $49–99 (за 1 курс)

11. Въведение в C #, Microsoft

Научете основите на програмирането в C #, един от най-популярните езици, използвани за разработване на софтуер за платформата на Microsoft, но също така и за Linux, Android и iOS.

Броят на използваните в момента езици за програмиране е огромен. Изборът на програмен език, в който да се специализирате, може да бъде мотивиран от много фактори: метод на обучение, изисквания за работа, функции на платформата и т.н. Този курс ще ви запознае с основите на C # и програмирането в .NET. Познаването на C # може да ви отвори много възможности, да ви осигури солидна основа за обектно-ориентираното програмиране и да ви насърчи да изучавате други езици.

 • Продължителност на курса: 2-4 месеца (3-5 часа седмично)
 • Цена на курса: безплатно
 • Цена на сертификата: $99

12. Въведение в C ++, Microsoft

C ++ е универсален език за програмиране, поддържащ много модели, като обектно-ориентирано програмиране или обобщено програмиране. Основната му цел е да опрости процеса на създаване на надеждни програми. Познавайки C ++, ще можете да създавате приложения, които да работят на много платформи и системи: Windows, Linux, Unix, Mac OS X и дори Raspberry Pi или Arduino. Ще научите C ++ синтаксиса, основите на езика и как да създавате функции.

 • Продължителност на курса: 4 седмици (3-5 часа седмично)
 • Цена на курса: безплатно
 • Цена на сертификата: $99

И още…

Ако вече сте направили първите си крачки в света на програмирането и искате да разберете колко бързо напредвате, една добра възможност за това е платформата Skillotron, базирана на геймификацията. Тя е разработена от глобалната софтуерна компания DataArt и е с безплатен достъп.

Платформата дава възможност по забавен и интересен начин да решавате тестове и да проверите знанията си в различни програмни езици и направления. В Skillotron участвате в класации, като по този начин можете да съпоставите нивото си с останалите потребители.

Към днешна дата платформата разполага с:

 • 21 000 регистрирани потребители;
 • 3800 въпроса в базата данни;
 • 20 секции: Python, Java, JavaScript, C ++, Ruby, QA, iOS, Android, Project management, Product management, Английски език за ИТ, общи тестове в областта на информационните технологии и др.